Elefanţii din Vietnam ameninţaţi din interiorul ţării şi de peste hotare


Elefanţii din Vietnam sunt ameninţaţi şi din interiorul ţării dar şi de peste hotare.
Elefanţii din Vietnam sunt ameninţaţi şi din interiorul ţării dar şi de peste hotare. (TONY KARUMBA / AFP / GettyImages)

HANOI – La sfârşitul războiului în 1975, până la 2.000 de elefanţi sălbatici mişunau prin pădurile de şes ale Vietnamului.

Astăzi, există doar 50 de elefanţi. Braconajul şi distrugerea habitatului au adus animalele în pragul dispariţiei şi apărătorii mediului spun că singura turmă cu o şansă de supravieţuire pe termen lung este localizată la graniţa ce separă Parcul Naţional Yok Don şi Cambodgia.

Conform directorului parcului, Tran Van Thanh, pădurile deja limitate se reduc şi mai mult pe măsură ce comunităţile locale taie copacii pentru a recolte agricole şi extinderea adăposturilor.

“O altă problemă cu elefanţii acum este legată de culturile localnicilor”, a declarat el, explicând că pahidermilor le place să consume fructe dulci precum banane şi fructul dragonului, creând pagube fermierilor locali.

Deoarece habitatul lor se micşorează, elefanţii devin tot mai agresivi, spune el, şi tacticile tradiţionale de speriat, precum aprinderea de focuri, devin tot mai ineficiente.

Deoarece localnicii nu sunt învăţaţi să trăiască în armonie cu elefanţii, Thanh spune că ei deseori recurg la violenţă. Mulţi rezidenţi deţin arme de foc, adaugă el, şi vânatul ilegal este destul de răspândit.

“Cred că aceasta este o mare problemă pentru guvern”, a declarat Thanh, explicând că, după anii de luptă împotriva defrişărilor ilegale, pregătirea personalului este demodată. “Ar trebui îmbunătăţită capacitatea personalului şi autoritatea locală să fie învăţată cu privire la modul în care ar putea ajuta la protejarea mediului [şi a vieţii sălbatice].”

Comerţul global cu fildeş provoacă victime

Dar diminuarea resurselor locale nu este singura ameninţare pe care o înfruntă elefanţii. În ciuda interdicţiei globale din 1989 asupra fildeşului ilegal, comerţul global cu fildeş continuă să provoace victime în rândul populaţiei vietnameze de elefanţi sălbatici. În provincia Dak Lak cel puţin 6 elefanţi sălbatici au fost ucişi de braconieri numai în acest an – doi dintre ei au fost descoperiţi în luna august, mutilaţi şi cu colţii tăiaţi.

Autorităţile vietnameze suspectează că fildeşul a fost trimis în China sau poate Tailanda, unde cantităţi relativ mari de fildeş sunt disponibile pentru vânzare.

Dar în China, în ciuda legilor severe şi a întăririi punctelor de frontieră, creşterea cererii pentru fildeş a fost învinuită pentru măcelărirea elefanţilor de pretutindeni.

“Pe măsură ce consumatorii din China acumulează mai multă avere şi cheltuie tot mai mult acea bogăţie, cererea pentru fildeş creşte de asemenea în esenţă”, a declarat Julian Blanc de la CITES (Convenţia asupra Comerţului Internaţional cu Specii aflate în Pericol ce aparţin Faunei şi Florei Sălbatice).

“Fildeşul este, evident, ceva foarte preţuit de către chinezi”, a adăugat el, şi aceasta contribuie la intensificarea braconajului. “Dar chiar dacă nu ar fi fost vreo cerere din China, tot ar fi existat un anumit nivel de braconaj.”

În timp ce un singur kg de fildeş poate aduce mii de dolari pe piaţa neagră chineză cu specii aflate în pericol de dispariţie, cererea pentru acest produs ca simbol al bogăţiei persistă în Vietnam.

“Noi am primit rapoarte privind un anumit număr de gospodării, una în particular în Hanoi, unde au fost afişate colţi de elefanţi foarte mari pe pereţi”, a declarat Richard Thomas de la TRAFFIC, o reţea de monitorizare a comerţului cu specii sălbatice. “Colţii nu au fost ascunşi publicului – oamenii îi pot vedea când se trag draperiile şi se aprind luminile.”

În timp ce în Vietnam nu pare să crească cererea pentru fildeş, programele guvernamentale proiectate să protejeze elefantul sălbatic încă nu fost implementate.

În 2006, oficialii din Hanoi au promis un plan de acţiune urgenţă ce a inclus construirea de garduri electrice pentru a proteja elefanţii sălbatici ai ţării. Blocat de fonduri insuficiente, programul, care ar trebui să ruleze până în 2020, ar putea fi pus în aplicare prea târziu pentru a salva elefanţii Vietnamului.