Egiptul este optimist cu privire la discuţiile din Gaza şi aşteaptă un răspuns, afirmă ministrul de Externe

Sameh Shoukry - ministrul egiptean de Externe (Getty Images)
Redacţia
30.04.2024

Egiptul are speranţe în legătură cu o propunere de armistiţiu şi de eliberare a ostaticilor din Fâşia Gaza, dar aşteaptă un răspuns final din partea Israelului şi Hamas, a declarat luni ministrul egiptean de Externe, Sameh Shoukry, potrivit Reuters.

O delegaţie a Hamas a părăsit capitala egipteană Cairo, luni târziu, pentru a se consulta cu conducerea grupului referitor la cea mai recentă propunere, modificată, şi ar urma să prezinte un raport în termen de două zile, au declarat două surse de securitate egiptene.

Egiptul, alarmat de perspectiva unei operaţiuni terestre israeliene la Rafah, unde peste un milion de persoane s-au adăpostit în apropierea graniţei sale, a făcut un nou efort în ultimele zile pentru a relansa negocierile blocate între Israel şi Hamas.

Împreună cu Qatar şi SUA, Egiptul a condus eforturile din ultimele luni pentru a intermedia un acord de încetare a focului în conflict, care ar implica eliberarea ostaticilor israelieni luaţi de Hamas la 7 octombrie şi a prizonierilor palestinieni deţinuţi de Israel.

"Sperăm că propunerea a luat în considerare poziţiile ambelor părţi, a încercat să obţină moderaţie din partea ambelor părţi şi aşteptăm să avem o decizie finală.

Există factori care vor avea impact asupra ambelor părţi [...] dar sper că toţi se vor ridica la înălţimea situaţiei şi vor recunoaşte că nu putem accepta să se piardă vieţi omeneşti în continuare", a declarat Shoukry în cadrul unui panel la o reuniune a Forumului Economic Mondial de la Riad.

Sursele egiptene din domeniul securităţii, care au vorbit sub protecţia anonimatului, au declarat că au fost făcute unele amendamente cu privire la condiţiile pentru o încetare definitivă a focului în Gaza, cerută de Hamas, şi în jurul cererii grupului palestinian de retragere a Israelului din enclava de coastă.

Hamas declarase sâmbătă că a primit ultima poziţie a Israelului şi că o va studia înainte de a prezenta un răspuns.

Shoukry a luat cuvântul în cadrul unui panel la Riad alături de ministrul iordanian de Externe, Ayman Safadi, care a declarat că guvernul israelian este vinovat pentru faptul că se opune unei soluţii cu două state - Israel şi palestinieni - care ar putea aduce o pace durabilă.

"(Premierul israelian Benjamin) Netanyahu spune că doreşte o victorie în Gaza, dar de fapt este o înfrângere completă pentru Israel [...] făcând din Israel un stat paria", a spus Safadi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor