Egipt: Ciocniri violente între susţinătorii lui Morsi şi cei ai armatei, 75 de morţi

O imagine aeriană luată de un elicopter militar arată Piaţa Tahrir  la 27 iulie 2013
O imagine aeriană luată de un elicopter militar arată Piaţa Tahrir la 27 iulie 2013 (KHALED DESOUKI / AFP / Getty Images)

Egiptul s-a transformat într-o baie de sânge de vineri de cînd protestatarii pro Morsi au ieşit în stradă confruntându-se cu susţinători ai armatei. În Alexandria, în urma ciocnirilor dintre facţiunile rivale, cinci persoane au murit, potrivit rapoartelor agenţiei oficiale Mena. Dar bilanţul ar fi mult mai mare, televiziunea Al-Jazeera raportând că sunt zeci de răniţi, în cel puţin patru zone din Egipt şi mai mult de o sută de morţi în capitală, care este epicentrul ciocnirilor.

De săptămâna trecută oraşul a început să se pregătească cu măsuri de urgenţă, ridicând spitale improvizate, în timp ce cetăţenii au făcut stocuri de alimente şi benzină în anticiparea a ceea ce urma.

Principalul teatru de conflicte a fost Cairo, unde în noaptea de vineri spre sâmbătă au fost cele mai sângeroase episoade. Bilanţul incidentelor între forţele de securitate şi susţinătorii lui Morsi, a fost estimat iniţial la 30 de decese, actualizat de agenţia oficială Mena la 75 de morţi şi numărul, probabil, este în creştere.

"Nu se trage pentru a răni, ci pentru a ucide", a declarat purtătorul de cuvânt al Fraţilor Musulmani, Gehad El-Haddad, adăugând că demonstranţii au fost împuşcaţi în cap şi în piept de către forţele de securitate egiptene.

Forţele de securitate, rapoartează mass-media locale, sunt concentrate în centrul oraşului Cairo. Deja de astăzi dimineaţă tancurile armatei şi vehicule blindate au fost desfăşurate în jurul Pieţei Tahrir. Joi, armata egipteană a ameninţat în mod deschis Frăţia Musulmană lansând un ultimatum: are timp doar până sâmbătă după-amiază pentru a pune capăt protestelor şi a se alătura procesului politic sprijinit de armată.

Hamas a condamnat astăzi decizia autorităţilor egiptene de punerea sub acuzare a preşedintele demis Mohamed Morsi pentru presupusa colaborare a sa cu mişcarea palestiniană radicală, care controlează Fâşia Gaza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe