Egipt: Armata egipteană dă ultimatum Frăţiei Musulmane să înceteze protestele


Egipt: Armata egipteană
Egipt: Armata egipteană (MARWAN NAAMANI / AFP / Getty Images)

Armata egipteană ameninţă în mod deschis Frăţia Musulmană lansând un ultimatum: are timp doar până sâmbătă după-amiază pentru a pune capăt protestelor şi a se alătura procesului politic sprijinit de armată, relatează vineri agenţia ANSA.

"După protestele de vineri, Comandamentul General al forţelor armate va schimba strategia relativ la violenţa şi terorismul negru pentru a aduce securitatea şi stabilitatea", spune un mesaj pe pagina de Facebook a unei surse aproapiate forţelor armate, dar nu pe cea oficială, unde se precizează că ceea ce s-a întâmplat în Egipt nu ar fi o lovitură de stat militară, ci o revoluţie. "Forţele armate nu vor îndrepta armele împotriva poporului, ci împotriva violenţei şi terorismului negru care nu are nici religie şi nici ţară", spune mesajul.

Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi a fost plasat în arest preventiv, pentru 15 zile, fiind acuzat de spionaj în favoarea Hamasului şi pentru evadările în masă din închisori în timpul revoluţiei din 2011, conform informaţiilor agenţiei Mena confirmate de surse de securitate.

Între timp, însă, armata se află sub observaţia atât a Organizaţiei Naţiunilor Unite cât şi a Statelor Unite ale Americii. Casa Albă, de fapt, a cerut armatei egiptene "moderaţie şi prudenţă." Administraţia Obama afirmă este îngrijorată "de retorica care are loc în acest moment în Egipt şi care nu face nimic altceva decât să inflameze tensiunile".

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, invită militarii de a-l elibera pe demisul preşedinte Morsi, şi speră că Morsi şi aliaţii săi "vor fi eliberaţi iar cazurile lor vor fi investigate într-un mod transparent şi fără amânări", a declarat purtătorul de cuvânt, Eduardo del Buey.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe