Egipt: A început numărătoarea inversă pentru evacuarea pieţelor ocupate de manifestanţii pro-Morsi

Egipt
Egipt (MARWAN NAAMANI / AFP / Getty Images)

În Egipt a fost dat ultimatumul de 24 de ore pentru evacuarea din pieţele ocupate de suporterii demisului preşedinte Morsi. În Cairo, există temeri de acţiune în forţă: armata este pregătită cu autobuze pentru a-i ridica pe cei care ar putea să opună rezistenţă. În schimb, în Piaţa Tahrir, centrul revoltei anti-Morsi, s-au adunat susţinătorii guvernului, relatează duminică Rai Giornale Radio.

Blindatele armatei au blocat la Cairo străzile din jurul simbolului pieţelor revoltei împotriva demiterii lui Mohamed Morsi, în ceea ce apare ca începutul unei operaţiuni de evacuare a demonstraţiilor maraton organizate de suporterii fostului preşedinte egiptean. Domeniile de pieţele Rabaa şi Nahda, pline cu zeci de mii de manifestanţi pro-Morsi, au fost monitorizate pe parcursul zilei de elicoptere militare, în timp ce numeroşi martori au raportat o desfăşurare masivă de agenţi.

Generalul Sarwat Gouda a declarat la ziarul „Masry Alyom” că evacuarea "va începe în următoarele 24 de ore", probabil în zori. Pentru blitz ar fi fost mobilizate 120 de brigăzi ale serviciilor centrale de securitate, precum şi mii de ofiţeri de poliţie şi recruţi. În jurul pieţelor unde se află susţinătorii lui Morsi au fost observate autobuze care se presupune că servesc pentru a transfera protestatarii. Piaţa Tahrir, simbolul primăverii arabe şi anti-Morsi, s-a umplut din nou de activişti, după ce în zilele trecute au fost în mare parte pustii.

Imaginile de la televiziunea pan-arabă prin satelit, care de zile urmăreşte în direct ce se întâmplă în pieţele din Rabaa şi Nahda, arată zeci de mii de manifestanţi pro-Morsi aglomeraţi sub scena de unde predicatorii îi îndeamnă pe toţi să reziste şi strigă lozinci cum ar fi "Morsi va reveni la putere, armata va pleca".

Mai mult decât atât, cele două zone de protest, au devenit autonome, disidente, populate de zeci de mii de bărbaţi şi femei. Familii întregi cu copii şi bătrâni care provin din suburbiile capitalei sau de la zonele rurale îndepărtate din Egipt.

Sunt acum organizate în comunităţi, cu pieţe, spitale de urgenţă, agenţi care reglementează traficul şi servicii de securitate. Accesul la cele două tabere, mărginite în multe locuri de saci de nisip, este stabilit ca şi cum ar fi insule teritoriale independente. Militanţii cu barbă ai Frăţiei Musulmane, cu tricouri portocalii, căşti şi bastoane, stau de pază şi distribuie documente de trecere vizitatorilor. Fără aparatul de fraternitate al Frăţiei Musulmane, care de timp de decenii gestionează serviciile de sănătate, şcoli şi centre de educaţie religioasă în multe colţuri ale ţării, nu ar fi fost posibil să se mobilizeze şi să se reglementeze atât de mulţi oameni într-un timp scurt. Fără aceste gestionări nu s-ar fi putut lansa o provocare la fel de riscantă pentru puterea de guvernământ militar-tehnocratică din Egipt.

Pentru luni a fost anunţată o mare mobilizare în Alexandria "pentru a vâna din funcţiile publice pe toţi cei din Frăţia Musulmană". Nu se ştie ce se va întâmpla în capitală, unde se sărbătoreşte vestea cu privire la posibila operaţiune de evacuare a manifestanţilor pro-Morsi.

Rămâne în fundal raidul împotriva militanţilor jihadişti din Sinai: după o serie de negări, surse din forţele de securitate, citate de agenţia oficială Mena şi relansate la televiziunea de stat, au declarat că a un elicopter Apache a atacat un grup de luptători jihadişti care se pregăteau să lanseze rachete împotriva "centrelor vitale ale Sinai".

La început se vorbea despre o dronă israeliană în acţiune, în urma alarmei date de agenţi egipteni referitor la o reală ameninţare, şi care a forţat autorităţile din statul evreu să închidă aeroportul Eilat - în apropierea graniţei - pentru sosiri. Dar ipoteza că un avion israelian a încălcat spaţiul aerian a dezlănţuit hăţişul de acuzaţii împotriva guvernului provizoriu, din care s-a alimentat Frăţia Musulmană şi frontul împotriva Israelului din Egipt.

În Cairo există riscul ca această criză să conducă la o baie de sânge pare a fi din ce în ce mai concretă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe