Egipt: Medierea internaţională nu a reuşit "Timpul pentru negocieri s-a terminat"

Egipt: Senatorul republican John McCain (stânga) şi senatorul republican Lindsey Graham (dreapta), la conferinţa de presă din 6 august 2013, în Cairo. Cei doi senatori din SUA au cerut liderilor Egiptului de a se angaja într-un dialog "cuprinzător" cu susţinătorii preşedintelui demis Mohamed Morsi ca o cale de ieşire din criza politică.
Egipt: Senatorul republican John McCain (stânga) şi senatorul republican Lindsey Graham (dreapta), la conferinţa de presă din 6 august 2013, în Cairo. Cei doi senatori din SUA au cerut liderilor Egiptului de a se angaja într-un dialog "cuprinzător" cu susţinătorii preşedintelui demis Mohamed Morsi ca o cale de ieşire din criza politică. (GIANLUIGI GUERCIA / AFP / Getty Images)

Medierea diplomatică pentru găsirea unei soluţie paşnice la criza politică egipeteană a eşuat, a anunţat Preşedinţia interimară egipteană printr-un comunicat, afirmând că trimişii internaţionali nu au reuşit să-i convingă pe Fraţii Musulmani să renunţe la violenţă, informează miercuri agenţia ANSA.

"Timpul pentru negocieri s-a terminat ", a afirmat preşedintele Egiptului. "Delegaţiile SUA, UE, Emiratele Arabe Unite şi Qatar, au avut ocazia de a vedea situaţia reală şi violentă a mitingurilor şi protestelor din Rabaa El Nahda", continuă declaraţia.

Egiptul este în haos. Un deces a fost înregistrat în Alexandria, în urma confruntărilor dintre protestatari pro şi anti-Morsi care au izbucnit noaptea trecută, în apropiere de Moscheea Al-Qaed Ibrahim, unde a fost necesară intervenţia armatei după ce confruntarea a degenerat într-un schimb de focuri între demonstranţi. Bilanţul, aşa cum a fost raportat de către agenţia oficială Mena, numără 46 răniţi.

S-au înregistrat victime, de asemenea, în Peninsula Sinai, unde un om politic egiptean, cunoscut ca fiind un susţinător al forţelor armate, a fost asasinat. Fostul deputat Abdel Hamid Selmi a fost împuşcat mortal cu o armă de foc. Influentul trib beduin din care acesta făcea parte a organizat un protest în Al-Arish, acuzând militanţii islamişti de a fi responsabili pentru crimă. În ultimele săptămâni, după răsturnarea preşedintelui Mohamed Morsi, s-au intensificat atacurile islamiste împotriva secţiilor de poliţie şi avanposturilor militare de pe peninsulă.

Preşedinţia interimară a Egiptului a pus asupra Frăţiei Musulmane "povara responsabilităţii pentru eşecul negocierilor" şi a avertizat că în urma acestui rezultat, Fraţia va trebui să ia "responsabilitatea pentru evoluţiile viitoare şi pentru ce se va întâmpla".

Mesajul transmis de către preşedinţia egipteană şi de suporterii pro-Morsi, care ocupă două pieţe în Cairo, se încheie cu o declaraţie oficială: "Ei au încălcat legea şi pacea socială".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe