Efectul spionajului chinez: Partidul de extremă dreapta din Germania, pus sub lupă înaintea alegerilor UE

Alternativa pentru Germania (AfD).
Alternativa pentru Germania (AfD). (PHILIPP GUELLAND / AFP / Getty Images)
Redacţia
24.04.2024

Discuţiile scurse despre un plan de deportare în masă, un proces pentru folosirea limbajului nazist, iar acum acuzaţii de spionaj la adresa Chinei şi rapoarte despre plăţi sub acoperire de la un aliat al Kremlinului - este clar că partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) se confruntă cu mari probleme în acest an şi luptă să stingă scandalul care îi scade sprijinul înaintea alegerilor europene şi locale din politica germană.

Potrivit Reuters, cea mai recentă acuzaţie a fost că Jian Guo, un angajat al principalului candidat la alegerile europarlamentare al AfD, Maximilian Krah, transmitea informaţii serviciului secret chinez.

Poliţia l-a arestat pe Guo la o săptămână după rapoartele media potrivit cărora FBI l-a interogat şi pe Krah atunci când a călătorit în Statele Unite în legătură cu plăţi suspecte din partea unui activist pro-rus.

Krah a negat că a primit bani de la activist şi şi-a manifestat surprinderea cu privire la arestarea lui Guo, iar AfD a declarat că va coopera cu ancheta.

"Campania va fi acum teribil de umbrită, desigur, de această afacere. Acum, din păcate, vorbim mai degrabă despre China decât despre Europa", a declarat Krah miercuri, după discuţii de urgenţă cu conducerea AfD în Berlin.

Krah a menţionat că nu va mai apărea la evenimentul de deschidere a campaniei de sâmbătă, dar va rămâne candidatul principal.

Conducerea AfD ar putea avea însă dificultăţi în a se distanţa de scandalul în creştere.

"Aceasta nu este doar o problemă a domnului Krah, ci şi o problemă a conducerii partidului", a spus Nicolaus Fest, fost lider al grupului AfD în Parlamentul European.

Fest şi un alt oficial, un deputat de rang înalt al AfD care a vorbit sub condiţia anonimatului, au spus că grupul a avertizat de mai multe ori conducerea cu privire la legăturile lui Krah, trimiţând chiar o scrisoare în 2022, în care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la comportamentul acestuia.

Într-o declaraţie de miercuri, AfD a afirmat că "orice influenţă din partea unor state străine prin spionaj, dar şi încercările de a cumpăra opinii şi poziţii, trebuie investigate şi prevenite cu fermitate".

Acest scandal ar putea slăbi şi mai mult sprijinul pentru AfD, a cărui popularitate a scăzut la 16-18% în sondajele naţionale faţă de un record de 23% în decembrie anul trecut, după protestele masive de stradă împotriva ascensiunii sale şi a creării unui nou partid populist de stânga care a atras o parte din voturile sale.

Potrivit analiştilor politici şi sondajelor, ultimele rapoarte vor descuraja probabil alegătorii care ar fi putut vota AfD. Dar amploarea pierderilor ar depinde de modul în care partidul naţionalist le-ar trata.

În trecut, partidul a dat dovadă de rezistenţă, revenind după scandaluri, deoarece mulţi dintre susţinătorii săi cred povestea că ar fi victima partidelor, a mass-mediei şi a instituţiilor establishmentului.

"Orice formă de spionaj contravine ideii unui partid care vrea să pună interesele naţionale pe primul plan. Dacă AfD reuşeşte să discrediteze aceste acuzaţii, atunci ar putea câştiga simpatia susţinătorilor săi", a spus Stefan Marschall, politolog la Universitatea din Duesseldorf.

AfD a fost fondat ca un partid anti-euro în 2013, în timpul crizei din zona euro, dar de atunci s-a deplasat spre dreapta şi acum este sub supravegherea autorităţilor pentru extremism.

Politicienii şi mass-media din Germania nu au acordat în trecut prea multă atenţie AfD-ului, pe motiv că i-ar conferi legitimitate şi publicitate.

Dar ignorarea AfD a devenit imposibilă de când a urcat pe locul doi în sondaje anul trecut, iar disputele din cadrul coaliţiei de guvernare despre provocările cu care se confruntă economia au neliniştit cetăţenii care se confruntă deja cu o criză a costului vieţii.

Partidul ar putea rămâne pe primul loc în trei landuri din estul ţării care organizează alegeri în septembrie.

Însă sunt mai aproape alegerile pentru Parlamentul European din iunie, unde se aşteaptă ca AfD să contribuie la creşterea puterii grupurilor de extremă dreaptă în blocul european.

Politica externă, sub reflector

Cele mai recente acuzaţii au pus sub observaţie în special poziţiile AfD privind politica externă, cum ar fi apelul său la încetarea sancţiunilor împotriva Rusiei şi afinitatea unor parlamentari pentru statele autoritare.

Un deputat de rang înalt al AfD care a vorbit sub condiţia anonimatului s-a plâns că poziţiile cheie din partid sunt deţinute tot mai mult de persoane cu vederi pro-Rusia şi pro-China.

Marţi, Krah s-a abţinut la un vot privind interzicerea vânzării în UE de bunuri produse prin muncă forţată, decizie considerată ca vizând China.

În 2021, el postase o fotografie în care apărea alături de alt candidat de pe lista AfD pentru alegerile europarlamentare, Petr Bystron, făcând o "vizită de solidaritate" politicianului ucrainean pro-rus Viktor Medvedciuk, aflat atunci sub arest la domiciliu în Ucraina.

Revista germană Der Spiegel şi ziarul ceh Denik N au raportat anterior că Bystron a primit bani de la portalul pro-rus Voice of Europe. Bystron a negat ferm raportul.

"Dacă se consolidează impresia că AfD este prieten cu regimurile autoritare, dictaturile din Rusia şi China, atunci aceste acuzaţii îi vor afecta", a afirmat Hermann Binkert, şeful institutului de sondaje INSA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor