Efectul deciziei CCR: Şova a scăpat de condamnarea definitivă. Procesul se va rejudeca de la zero

Dan Sova
Dan Sova (Florin Chirila/Epoch Times)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în şedinţa de luni, rejudecarea de la zero a dosarului CET Govora, în care fostul ministru al Marilor Proiecte Dan Şova fusese condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare. La baza sentinţei stă faimoasa decizie a Curţii Constituţionale privind compunerea nelegală a completurilor de 5 judecători.

Şova fusese eliberat din puşcărie încă din decembrie 2018, după ce Curtea Supremă a decis să suspende executarea pedepsei şi să admită în principiu contestaţia în anulare formulată de fostul ministru PSD.

Reamintim că Dan Şova a fost condamnat în iunie 2018 la trei ani de închisoare cu executare în dosarul CET Govora, însă a fost anulată pedeapsa în urma deciziei ÎCCJ. Acesta a fost, de fapt, primul proces în care instanţa supremă a admis contestaţia în anulare, după valul de eliberări în baza acestora din decembrie 2018.

Reamintim că Dan Şova a fost acuzat că a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă inculpatul Mihai Bălan, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

"În perioada 2006 – 2008, suspectul Şova Dan-Coman i-a determinat pe Bălan Mihai – director general şi Lepădat Constantin - director economic în cadrul SC CET Govora să încheie două contracte de asistenţă juridică în termenii impuşi de el, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, respectiv a prevederilor legale în vigoare, la acea dată, cu privire la achiziţiile publice.

Concret, la data de 01.03.2006 şi 19.03.2008, SC CET Govora a încheiat cu Societatea Civilă de Avocaţi "Şova şi Asociaţii" două contracte distincte de asistenţă juridică având ca obiect asistenţă juridică/consultare/reprezentare şi plata unor onorarii de succes în valoare de 667.409,20 euro şi respectiv de 1.822.928,24 lei. Cele două contracte distincte au fost încheiate în condiţiile în care SC CET Govora avea contract cadru de asistenţă juridică valabil, având acelaşi obiect, încheiat cu aceeaşi Societate Civilă de Avocaţi "Şova şi Asociaţii", precizau procurorii DNA.

Prin aceste activităţi, procurorii susţin că a fost cauzat un prejudiciu SC CET Govora SA în valoare în valoare de 667.409,20 euro şi 1.822.928,24 lei şi creat în mod injust un folos în patrimoniul Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii".