Ecouri subtile / SUA începe şi ea campania împotriva cash-ului

După ce BCE şi-a manifestat dorinţa de a elimina bancnota de 500 de euro, se pare că războiul împotriva cash-ul prinde rădăcini şi în SUA, unde ideea eliminării bancnotei de 100 de dolari capătă tot mai mult suport.
(Captură Foto)

Tocmai când Banca Centrală Europeană a început să se gândească la eliminarea bancnotei de 500 de euro, un comportament similar a fost observat în SUA.

Bancnota de 500 de euro nu numai că reprezintă 30% din totalul valutei europene de hârtie aflate în circulaţie, dar oferă şi cea mai bună şi mai eficientă alternativă (de exemplu, în termeni ai costurilor de stocare) la NIRP (Programul european pentru Rate Negative ale Dobânzii).

Acest lucru explică şi de ce preşedintele BCE, Mario Draghi, doreşte atât de mult să elimine mai întâi bancnota de 500 de euro, apoi cea de 200, cea de 100 şi tot aşa, conform website-ului Zero Hedge.

De asemenea, unii analişti au susţinut că, pe baza unei analize desfăşurate de Bank of America, renunţarea la cea mai mare bancnota europeană va avea un efect negativ asupra monedei euro. În plus, analiştii mai susţin că Bank of America are dreptate doar dacă Banca Naţională a Elveţiei va decide la rândul său să renunţe la bancnota de 1.000 de franci elveţieni şi, apoi, Federal Reserve să urmeze trendul şi să asculte de Peter Sands – un “academician” de la Harvard şi fost director executiv al Standard Chartered – care săptămâna trecută a declarat că SUA ar trebui să interzică bancnota de 100 de dolari pentru reducerea evaziunii fiscale, a infracţiunilor financiare, a terorismului şi corupţiei.

În plus, după 24 de ore, Larry Summers, un alt “academician” de la Harvard şi aspirant la conducerea Federal Reserve, a publicat un editorial în Washington Post - numit It’s time to kill the USD 100 bill­­ – în care susţine foarte clar faptul că vânătoarea banilor de hârtie se află doar la început. Nu este surprinzător, la fel precum în Europa, argumentul eliminării bancnotei de 100 de dolari este eradicarea crimei. Editorialul susţine că “un moratoriu asupra printării de noi bancnote de valoare ridicată va face lumea un loc mai bun”.