Economia Republicii Moldova, dependentă de Rusia (revista presei)

(photos.com)
Epoch Times România
10.04.2012

După creşterile economice înregistrate în ultimii ani, economia R.Moldova este la un pas de recesiune. Producţia industrială, la fel ca şi transporturile scad, iar un factor de risc îl prezintă şi agricultura, din cauza secetei de anul trecut şi a îngheţurilor din această iarnă.

Pe de altă parte, rapoartele Băncii Naţionale arată că moldovenii care lucrează în străinătate continuă să trimită bani în ţară. Conform datelor Băncii Centrale din Rusia, moldovenii aflaţi la muncă în Federaţia Rusă au transferat în 2011 în Moldova 1,1 miliarde de dolari, în creştere cu 27% faţă de anul 2010. Dependenţa de Rusia este vizibilă nu doar la remitenţe. De exemplu, 28,2% din exporturile moldoveneşti ajung pe piaţa rusă. Un studiu realizat de Expert-Grup arată că în ultimii trei ani evoluţiile economice din Rusia au un impact tot mai mare asupra situaţiei din Moldova, potrivit aceleaşi publicaţii.

Moldavskie Vedomosti se referă la noua majorare a preţurilor la carburanţi şi la influenţa asupra economiei. Primii au reacţionat fermierii şi transportatorii. Agricultorii au anunţat că în acest an produsele agricole se vor majora semnificativ, iar transportatorii au şi cerut majorarea preţului la călătorii cu 50% pentru rutele interurbane şi cu peste 60% în Chişinău.

Jurnal de Chişinău revine la subiectul 7 aprilie 2009 şi semnificaţia protestelor de atunci. 'Sub pretextul că nu ştim totul despre 7 aprilie 2009, că nu au fost stabiliţi scenariştii şi că nu au fost pedepsiţi torţionarii, se loveşte cu piciorul, se contestă semnificaţia şi importanţa acelei zile pentru libertatea şi democraţia din Republica Moldova', scrie Nicolae Negru. Într-un alt articol din acelaşi ziar se cere tragerea la răspundere a fostului preşedinte Vladimir Voronin şi a consilierului acestuia, Mark Tkaciuk, pentru abuzurile autorităţilor de atunci.

Principala cauză a tergiversării dosarelor din 7 aprilie este distrugerea bazei probatorii, efectuată de foştii şefi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate şi ai Ministerului de Interne, scrie Timpul. Adjunctul procurorului general Andrei Pântea declară că, în vara-toamna lui 2009, s-a constatat 'distrugerea a opt-zece cutii cu acte, care a fost făcută cu implicarea colaboratorilor SIS'. Astfel, nu au fost identificaţi instigatorii, care puteau fi observaţi în imaginile video operative, şi nu în cele făcute de amatori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor