Ecologiştii din Jeju au fost potoliţi

A coral reef near Jeju Isand, South Korea, is threatened by the construction of a naval base Christine Ahn writes. Photo from file.
A coral reef near Jeju Isand, South Korea, is threatened by the construction of a naval base Christine Ahn writes. Photo from file. (Romeo Gacad / AFP / Getty Images)

Pe 2 septembrie, dr. Imok Cha, un patolog în vârstă de 51 de ani din San Francisco, s-a urcat într-un avion care se îndrepta spre Insula Jeju, Coreea de Sud, unde ea urma sa prezinte noi descoperiri la Congresul Mondial privind Conservarea din cadrul Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), cea mai veche şi mai mare organizaţie de mediu din lume.

Cha s-a înregistrat ca participantă la Congresul IUCN, care se desfăşoară în staţiunea Jungmun din Jeju între 6-15 septembrie. Aproximativ 8.000 de adepţi ai conservării mediului s-au adunat acolo pentru a discuta despre cele mai presante probleme de mediu la nivel mondial.

Cu toate acestea, la doar 6 km distanţă de locul unde se întâlnesc, în satul Gangjeong, are loc un holocaust ecologic - construcţia unei baze navale de 120 de acri pune în pericol un sat ce se ocupă cu agricultura şi pescuitul de 400 de ani, unul dintre cele mai spectaculoase recife de corali de pe pământ şi habitatele de coastă pentru mai multe specii pe cale de dispariţie.

Dar călătoria lui Cha spre IUCN a fost întreruptă la Aeroportul Internaţional Incheon, unde, spre surprinderea ei, ofiţerii de imigrare au oprit-o, au reţinut-o, au obligat-o să le dea amprentele mâinilor şi picioarelor şi au trimis-o cu următorul avion înapoi în Statele Unite ale Americii.

Justificarea guvernului sud-coreean a fost că Cha a protestat împotriva bazei navale în Washington DC, dar ea nu a făcut niciodată acest lucru - şi chiar dacă ar fi făcut-o, cum poate justifica deportarea o nesupunere civilă?

Motivul real pentru care au împiedicat-o pe Cha să intre în Coreea a fost ceea ce avea în geantă: rezultatele unei evaluări independente a impactului asupra mediului (EIM) în ce priveşte construcţia bazei navale, care contraziceau EIM-ului Marinei ROK, care la rândul ei, a ignorat trei specii pe cale de dispariţie şi impactul asupra recifelor rare de corali.

EIM-ul independent a fost realizat de o echipă de oameni de ştiinţă în domeniul mediului, care a vrut să evalueze veridicitatea EIM-ului Marinei. Un biolog de la Specii pe cale de dispariţie la nivel internaţional a evaluat modul în care cele trei specii pe cale de dispariţie – crabul de estuar, creveţii de apă dulce şi broasca boreală – călătoreau pentru a-şi schimba aşezarea.

În cazul broaştei pe cale de dispariţie, biologul a constatat că "cele mai multe dintre broaştele adulte au fost ucise, iar cele care vor încerca să se întoarcă la baza marinei pentru a se înmulţi din nou, se vor simţi pierdute şi nu vor avea unde altundeva să meargă." El a scris din Jeju, "ei au permis ca ele să fie zdrobite şi ucise."

O altă echipă, formată din experţi locali, naţionali şi internaţionali în domeniul coralilor, au efectuat mai multe scufundări în apropiere de locul propus pentru construcţia bazei, care se află la aproximativ un sfert de km de zona tampon a Rezervaţiei UNESCO pentru Biosferă din Insula Tiger. Contrar evaluării Marinei, echipa a ajuns la concluzia că "Construirea Bazei Navale Gangjeong va provoca moartea imediată a mii de specii de corali pe cale de dispariţie, care vor fi striviţi sau sufocaţi din cauza sedimentării."

Cha nu este singura persoană căreia i s-a blocat participarea la Congresul IUCN. IUCN, cea mai mare organizaţie de conservare din lume, a cedat în faţa mandatului guvernului sud-coreean pentru potolirea tulburărilor sociale şi rezistenţe faţă de bază, prin excluderea vocilor dizidenţei din cadrul summitului. IUCN a promis sătenilor din Gangjeong un stand de informare, dar chiar săptămâna trecută, directorul global al IUCN, Enrique J. Lahmann, a trimis un e-mail în care refuza amplasarea lui, fără nici un fel de explicaţie.

Acesta a fost urmat la scurt timp de o declaraţie oficială din partea IUCN, care menţiona că "IUCN a susţinut în mod constant amplasarea unui stand al Comitetului Rural Gangjeong în cadrul Congresului. Din păcate, recomandarea noastră nu a fost aprobată de partenerii noştri de la faţa locului." Unul dintre parteneri este Samsung, chiar una dintre societăţile contractate de guvern pentru a construi baza militară.

Guvernul coreean a interzis demonstraţiile în interiorul unei zone de1,6 km de locul unde are loc congresul, asigurându-se ca orice dizidenţă împotriva bazei este păstrată departe.

Baza navală din Jeju nu numai că va devasta ecosistemele şi mijloacele durabile de subzistenţă din Gangjeong. Aceasta va juca un rol central în cursa militarizată pentru resursele naturale din Asia-Pacific.

Baza navală din Jeju va găzdui Flota Maritimă Sud-Coreeană 7, care include distrugătoare dotate cu AEGIS şi conectate la sistemul de apărare american antirachetă. Seul susţine că flotila este necesară pentru a proteja rutele sale comerciale, într-o regiune din ce în ce mai tensionată, unde ţările se luptă pentru accesul la resursele naturale din Marea Chinei de Sud.

Coreea de Sud, făcând parte din cele mai mari economii consumatoare de energie din OCDE, este extrem de dependentă de comerţ - 95 la sută din energia şi materiile sale prime industriale sunt importate din străinătate. Din cauza războiului coreean în curs de desfăşurare şi a divizării peninsulei, 99,7 la sută din comerţul Coreei de Sud se desfăşoară pe căile maritime.

Anders Riel Müller de la Institutului pentru Politici Alimentare şi de Dezvoltare a afirmat: "Guvernul a decis să susţină creşterea economică prin investiţii puternice în asigurarea domeniilor petrolifere, minelor şi resurselor alimentare din străinătate."

În loc să caute alternative durabile, cum ar fi investiţiile în energia regenerabilă sau un sistem agricol autohton, Seul a ales o cale militarizată - una foarte costisitoare, nu doar din punct de vedere al cheltuielilor foarte mari din bani publici, ci şi din punct de vedere al democraţiei sale relativ tânără şi fragilă.

Nu numai că guvernul şi poliţia au arestat şi bătut sătenii din Gangjeong, care încearcă să-şi protejeze resursele naturale preţioase, dar administraţia Lee Myung-bak a decis să facă orice pentru a preveni orice voce care se opune creării acestei baze navale, inclusiv deportarea străinilor îngrijoraţi, cum este Cha. Ea este cel de-al nouăsprezecelea străin căruia nu i s-a permis intrarea în ţară din cauza bazei navale, inclusiv trei veterani americani care au servit în Coreea, şi cel mai recent trei persoane din Okinawa care se îndreptau spre summit-ul IUCN.

Provocările cu care ne confruntăm fiecare dintre noi - schimbările climatice, creşterea preţurilor la produsele alimentare şi declinul surselor fosile de energie - cer o cooperare urgentă între naţiuni. Dacă nu vom învăţa să împărţim resursele naturale mondiale şi să dezvoltăm alternative durabile, guvernele se vor pregăti mereu pentru război, în scopul asigurării accesului la resursele naturale finite.

În joc nu sunt doar pierderea unor specii în pericol sau a mijloacelor tradiţionale de existenţă ale sătenilor din Gangjeong, dar şi încălcarea gravă a drepturilor noastre umane. Se poate ca interesele de securitate să fi orbit guvernul sud-coreean, dar ele nu ar trebui să reducă la tăcere IUCN, care ar trebui să adopte o poziţie dominantă în protejarea naturii, mijloacelor tradiţionale de trai şi libertăţii de exprimare.

Christine Ahn este director executiv la Korea Policy Institute şi membră a consiliului consultativ la Campania Globală Salvaţi Insula Jeju. Prin amabilitatea organizaţiei Politica Externă în Centrul Atenţiei (fpif.org).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură