Cererea de fildes a Chinei ameninta elefantii din Kenya (presa)

O familie de elefanti alearga in rezervatia naturala kenyana Maasai Mara.
O familie de elefanti alearga in rezervatia naturala kenyana Maasai Mara. (TONY KARUMBA / AFP / Getty Images)

Oficialii din Kenya spun ca cererea chineza pentru fildes a determinat o crestere a braconajului de elefanti si a contrabandei cu colti de elefant. Acum, autoritatile cauta modalitati de a reduce cererea si de a-si apara mai bine populatiile de elefanti., transmite un raport VOA.

Afacerile merg lent intr-o piata de arta din centrul orasului Nairobi. Unii dau vina pe valoarea shilling-ului, altii dau vina pe lipsa de turisti, dar indiferent de motiv, artistii vand cu greu sculpturile lor din lemn, colierele, tricourile si picturile.

Dar un negustor, Harrison Onyango, a declarat ca intotdeauna exista cerere pentru un articol interzis.

"De fapt, comertului cu fildes este ilegal aici, in Kenya, si noi vedem in mod normal, turisti, in special chinezi, care sunt foarte interesati de fildes. Iar noi le spunem in fata ca nu comercializam fildes, deoarece este ilegal", a relatat Onyango. "Dar ei insista mereu si ne spun sa le aducem orice tip de fildes pentru ca il vor cumpara indiferent de pret, iar noi incercam intotdeauna sa le spunem in fata ca este imposibil."

Pedepse severe, multe cereri

Onyango a declarat ca sanctiunile pentru vanzarea de fildes in Kenya, unde acest tip de comertul este complet interzis, sunt atat de grave ca nu merita riscul.

Dar cu toate acestea inca este vandut. Dr. Esmond Martin a efectuat un studiu asupra comertului ilegal in asociere cu grupul britanic de protectie a animalelor Elephant Family. El a spus ca fildesul este de obicei scos din tara brut si in vrac. Apoi este dus la fabrici din China unde este sculptat si apoi vandut pe piata.

"Aceste magazine sunt acolo pentru a satisface [clienti] chinezi si straini, astfel ca nimeni nu va ascunde fildesul; il vedeti peste tot, il vedeti in hotelurile cele mai scumpe si in zonele cele mai scumpe din China, deci vrem ca chinezii sa puna in aplicare propria lor lege referitoare la vanzarea de fildes", a spus Martin.

China a castigat permisiunea de a importa fildes in 2008, in cadrul unei conventii internationale a comertului cu animale salbatice cunoscuta sub numele de CITES, dupa punerea in aplicare a unui sistem de certificare prin etichetarea fiecarui element de fildes legal cu o carte de identitate oficiala.

Fildesul ilegal in ascensiune

Martin a declarat ca, de cand interdictia a fost partial ridicata, cererea a crescut in China, ducand astfel la o prezenta mai ridicata a fildesului ilegal pe piete.

In anchetele sale, Martin a inregistrat o crestere de 50 la suta a numarului de articole din fildes vandute in diferite parti din China in 2004 si ca majoritatea dintre acestea sunt vandute fara carduri de identificare.

Iar elefantii din Africa sunt tot mai amenintati ca rezultat al acestei practici.

"In ultimele luni, braconajul de elefanti a crescut in unele parti din nordul Kenyei si acest lucru se datoreaza unor motive diverse. Cei mai multi oameni cred ca situatia se datoreaza cererii ridicate din China si a pretului crescut pentru fildes, deoarece cel mai mult fildes ilegal ajunge in China", a declarat Martin.

Combaterea braconajului

Serviciul kenyan pentru Protejarea Vietii Salbatice [KWS] dedica o mare parte din resursele sale pentru combaterea braconajului. Patrick Omandi, expert in specii in cadrul KWS, a declarat agentiei ca el a incercat sa sensibilizeze chinezii.

"Am gazduit multi delegati chinezi, atat din sectorul privat cat si din sectorul guvernamental, le-am aratat provocarile noastre, si cei mai multi dintre ei, aparent, nu stiu ca acest fildes pe care ei il folosesc provine din braconajul de elefanti," a spus Omandi.

Un purtator de cuvant al ambasadei chineze din Nairobi a refuzat sa comenteze asupra acest subiect.

Kenya s-a bucurat de o crestere uriasa a investitiilor chineze din ultimii ani, de cand Beijingul cauta in Africa minerale si resurse naturale. China a cheltuit milioane de dolari pentru a reabilita autostrazi inspre si in afara capitalei kenyene, precum si in alte proiecte, inclusiv un spital nou.

Este posibil ca autoritatile kenyene, in ciuda atitudinii oficiale, sa tolereze acest comert cu fildes pentru a face pe plac oficialilor chinezi, care, la randul lor, au de castigat din acest comert ilegal.

Protejarea elefantilor

Omandi a declarat ca economia Kenyei se bazeaza, cu toate acestea, pe turism iar 70 la suta din acesta se bazeaza pe fauna salbatica.

"Noi vedem elefantii drept coloana vertebrala a turismului nostru, coloana vertebrala a economiei noastre si observam ca ne putem folosi mai bine de elefanti cand sunt vii decat atunci cand sunt morti", a declarat el.

Omandi a declarat ca tara sa a pierdut mai mult de 80 la suta din populatia de elefanti inainte de Conventia CITES si inainte ca o interdictie pentru comercializarea de fildes sa fie pusa in aplicare la nivel mondial in 1989. El a adaugat ca, de cand a fost aplicata interdictia, populatia s-a dublat.

El este ingrijorat, insa, ca permiterea comertului partial cu fildes si cresterea cererii din China au deschis fereastra pentru mai multe ucideri ilegale de elefanti, transmite raportul VOA.