Echipa lui Trump ar fi angajat o firmă de spionaj israeliană pentru a găsi “lucruri murdare” despre oficiali ai administraţiei Obama

Donald Trump
Donald Trump (Ethan Miller/Getty Images)

Consilieri ai preşedintelui american Donald Trump aparent au contractat o firmă de securitate privată israeliană pentru a găsi informaţii nocive despre oficiali ai fostei administraţii Obama şi pentru a discredita acordul nuclear iranian.

Operaţiunea de a descoperi lucruri urâte despre Ben Rhodes şi Colin Kahl, foşti consilieri ai lui Barack Obama, a fost lansată în mai 2017, potrivit unor surse nenumite şi a unor documente citate de publicaţia britanică The Observer.

Sursele au susţinut că oficiali asociaţi cu echipa lui Trump au contactat firma israeliană la doar câteva zile după ce liderul american vizitase Tel Aviv-ul în urmă cu un an – prima sa vizită străină în calitate de preşedinte al SUA.

Obiectivul operaţiunii a fost aparent acela de a discredita acordul nuclear iranian. Administraţia SUA a declarat în mai multe rânduri că breşele identificate în acordul nuclear au permis Republicii Islamice să continue cercetările nucleare sensibile şi să dezvolte rachete balistice. Astfel, Trump a ameninţat că ar putea scoate SUA din acord în 12 mai, dacă nu vor fi remediate breşele respective.

Investigatorii contractaţi de firma privată de securitate israeliană au fost instruiţi să cerceteze vieţile personale şi carierele politice ale lui Rhodes, fost consilier adjunct pentru securitate naţională specializat în comunicaţii strategice, şi Kahl, fost consilier pentru securitate naţională al fostului vicepreşedinte Joe Biden, potrivit documentelor citate de publicaţia The Observer.

“Ideea a fost ca oamenii care acţionau pentru Trump să îi discrediteze pe cei care aveau un rol important în promovarea acordului [cu Iranul], uşurând scoaterea Statelor Unite din acord”, a afirmat o sursă nenumita citată în raport.

Printre lucrurile aparent examinate de investigatori au fost relaţiile personale ale celor doi foşti consilieri, orice fel de implicare cu lobbişti prietenoşi Iranului şi dacă consilierii lui Obama au beneficiat personal sau politic de pe urma acordului.

De asemenea, investigatorii privaţi au fost aparent instruiţi să contacteze cetăţeni iraniano-americani proeminenţi, precum şi jurnalişti care susţin acordul, pentru a determina dacă Rhodes şi Kahl au încălcat regulile divulgând informaţii.

Rhodes a declarat într-un articol publicat de New York Times în 2016 că s-a bazat pe reporteri fără experienţă care să creeze o “cameră de ecou” pentru ca opinia publică să sprijine acordul.

Investigatorii ar fi examinat contactele lui Rhodes şi Kahl cu New York Times, MSNBC, The Atlantic, website-ul Vox şi ziarul israelian Haaretz, printre altele.

Nu este clar cât de mult a progresat acel proiect sau ce s-a întâmplat cu informaţiile descoperite privind cei doi foşti consilieri ai lui Obama.

Rhodes a declarat pentru The Observer: “Nu ştiu, deşi din păcate nu sunt surprins. Aş spune că, de fapt, căutarea lucrurilor murdare ale cuiva pentru ca ei să-şi îndeplinească responsabilităţile profesionale ca oficiali ai Casei Albe este un lucru îngrijorător de autoritar”.

Israelul s-a opus şi a desfăşurat un lobby puternic împotriva acordului nuclear iranian, care prevede relaxarea sancţiunilor internaţionale aplicate împotriva Teheranului în schimbul îngheţării semnificative a programului iranian de arme nucleare pe durata a 10 ani.

În urmă cu câteva zile, premierul israelian Benjamin Netanyahu a susţinut că deţine dovezi că Iranul “a minţit” în legătură cu programul său de arme.

Deşi numele firmei aparent contractată de asociaţi ai lui Trump nu este clar, Israelul este binecunoscut pentru numeroasele firme de spionaj şi securitate private.

În noiembrie 2017, reţeaua privată de spionaj israeliană Black Cube a dezvăluit că mogulul intrat în dizgraţie Harvey Weinstein a angajat firma pentru a suprima articolele referitoare la acuzaţiile de hărţuire sexuală şi viol la adresa sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe