Filipine declară “stare de anarhie” după un atac sângeros cu bombă

Preşedintele filipinez Duterte a declarat “stare de anarhie” după un atac fatal cu bombă ce a avut loc în oraşul său natal Davao. Extremiştii din gruparea Abu Sayyaf şi-au asumat răspunderea pentru atac, dar autorităţile vizează alţi suspecţi.
Locul exploziei unei bombe în oraşul filipinez Davao, 3 septembrie 2016.
Locul exploziei unei bombe în oraşul filipinez Davao, 3 septembrie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.09.2016

Un atac a avut loc vineri noaptea într-o piaţă a oraşului Davao, în Filipine, ucigând 14 persoane în apropierea universităţii locale şi a unui hotel de cinci stele. Atacul a avut loc în timp ce preşedintele ţării efectua o vizită de sfârşit de săptămână în oraşul natal şi forţele filipineze desfăşoară o ofensivă militară permanentă împotriva extremiştilor Abu Sayyaf în provincia sudică Sulu. Preşedintele Rodrigo Duterte nu se afla în apropierea locului în care a avut loc explozia.

“Trebuie să declar stare de anarhie în această ţară, şi nu lege marţială. Nu se instituie lege marţială decât atunci când este o ameninţare împotriva poporului şi împotriva naţiuni... Am datoria de a proteja această ţară”, a declarat Duterte sâmbătă reporterilor în Davao.

Militanţii Abu Sayyaf responsabili?

Un purtător de cuvânt al grupării Abu Sayyaf şi-a asumat răspunderea pentru explozie. Grupul a ameninţat că va lansa un atac după ce armata a precizat că 30 de militanţi au fost ucişi într-o ofensivă militară ce a avut loc săptămâna trecută. Piaţa unde a avut loc explozia a fost închisă până în zona universităţii Ateneo de Davao, condusă de iezuiţi, şi până la hotelul Marco Polo, pe care Duterte îl vizitează deseori, fiind folosit şi pentru întâlniri în timpul campaniei electorale naţionale.

Totuşi, Duterte a declarat că investigatorii analizează alţi posibili suspecţi, precum sindicate ale drogurilor.

“Sunt vremuri extraordinare şi sunt autorizat să permit forţelor de securitate ale acestei ţări să efectueze cercetări”, a declarat preşedintele filipinez reporterilor.

“Încercăm să facem faţă crizei actuale. Există o criză în această ţară ce implică droguri, omoruri extrajudiciare”, a adăugat Duterte.

De la instalarea sa în funcţia de preşedinte la sfârşitul lunii iunie, aproximativ 2.000 de persoane au fost ucise în cadrul unei campanii naţionale împotriva traficului de droguri.

Biroul lui Duterte a susţinut că declararea unei “stări de anarhie” îşi are rădăcinile într-un articol al Constituţiei care îl plasează pe preşedinte în fruntea tuturor forţelor armate, permiţându-i să “cheme la datorie astfel de forţe armate pentru a preveni sau pentru a suprima violenţa anarhistă, invazia sau rebeliunea”.

În ciuda atacului de vineri noaptea, preşedintele filipinez a declarat că va efectua o călătorie în Brunei, Laos şi Indonezia începând de duminică. Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est va ţine săptămâna viitoare un summit în Laos, la care va participa şi preşedintele american Barack Obama, printre alţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor