După discuţii private, Trump afirmă că summitul cu Putin a început cu dreptul

Preşedinţii american şi rus participă astăzi, în capitala finlandeză, la un summit care nu a fost privit cu ochi foarte buni de unii dintre aliaţii SUA.
Preşedintele american Donald Trump (st) dă mâna cu omologul său rus Vladimir Putin înaintea summitului lor din Helsinki, 16 iulie 2018.
Preşedintele american Donald Trump (st) dă mâna cu omologul său rus Vladimir Putin înaintea summitului lor din Helsinki, 16 iulie 2018. (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a afirmat că summitul cu liderul rus Vladimir Putin a pornit cu dreptul, prima întrevedere durând peste două ore.

Trump a făcut o scurtă declaraţie când împreună cu Putin s-au aşezat la masa convorbirilor cu alţi înalt oficiali după discuţiile private care au deschis summitul din Helsinki de luni – prima întâlnire de acest gen între cei doi lideri de când Trump a fost învestit oficial în urmă cu 18 luni, potrivit RFE/RL.

Preşedintele american, în remarci făcute reporterilor prezenţi la summit, a prezis că SUA şi Rusia “vor ajunge să aibă o relaţie extraordinară” şi a subliniat faptul că el consideră că “este un lucru bun să se înţeleagă cu Rusia, şi nu unul rău”.

“Cred cu adevărat că lumea doreşte ca noi să ne înţelegem”, a precizat Trump, adăugând că el consideră că SUA şi Rusia au “mari oportunităţi” de a coopera.

Atât Trump cât şi Putin, care a fost preşedinte şi premier al Rusiei începând cu 1999, au clarificat faptul că doresc să relaxeze relaţiile tensionate dintre cele două ţări.

Legăturile s-au deteriorat semnificativ din cauza unor probleme precum anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, rolul Moscovei în războaiele din estul Ucrainei şi din Siria şi a ceea ce agenţiile americane de informaţii au susţinut că a fost o campanie ordonată de Putin pentru a interfera cu alegerile prezidenţiale din SUA în 2016. Acuzaţiile au fost negate atât de Trump cât şi de Putin. Un alt motiv al deteriorării relaţiilor a fost presupusa şi nedovedita implicare a Rusiei în otrăvirea pe teritoriul britanic a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiice sale, Iulia.

Marea Britanie a acuzat Rusia de otrăvirea celor doi Skripal cu Novicioc – un agent chimic dezvoltat de armata sovietică în timpul Războiului Rece – aceasta fiind prima utilizare ofensivă cunoscută a unei astfel de arme chimice pe teritoriul european de la cel de-al doilea război mondial. Londra a lansat acuzaţiile în ciuda faptului că nu a prezentat public dovezi concrete în acest sens, iar Kremlinul a negat acuzaţiile. După otrăvirea lui Skripal, Marea Britanie şi câţiva dintre aliaţii săi au decis să expulzeze peste 140 de diplomaţi ruşi, administraţia preşedintelui american Donald Trump expulzând 60 de diplomaţi ruşi, iar Londra, 23. Pe de altă parte, Kremlinul a răspuns cu expulzarea a zeci de diplomaţi străini şi a cerut Marii Britanii să îşi restrângă misiunea diplomatică în Rusia, lucru care afectează peste 50 de locuri de muncă.

Donald Trump a mai afirmat că el şi Putin “au o mulţime de lucruri de discutat”, de la “comerţ şi probleme militare până la rachete şi arme nucleare” şi despre China, printre altele.

El a sugerat că speră să se încheie un acord de reducere a arsenalelor nucleare ale celor două ţări, adăugând că ele deţin aproximativ 90% dintre armele nucleare în lume.

La rândul său, după întâlnirea privată cu Trump, Putin a subliniat că el şi omologul american au purtat până acum câteva discuţii telefonice pe marginea unor întâlniri internaţionale. “Dar, bineînţeles, a sosit momentul să discutăm cuprinzător despre relaţiile noastre bilaterale şi despre diverse probleme cu care se confruntă lumea sunt destule”, a adăugat liderul rus.

În remarcile sale, Trump nu a menţionat conflictul din Siria, anexarea Crimeei sau presupusul amestec al Moscovei în alegerile prezidenţiale americane.

Înaintea summitului, cele două părţi au încercat să minimalizeze evenimentul. Trump a declarat pentru CBS că se duce la Helsinki cu “aşteptări reduse”, iar John Bolton, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american, a menţionat la emisiunea “This Week” de la ABC că SUA nu urmăreşte “rezultate clare” şi că întâlnirea va fi “nestructurată”, potrivit Reuters.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat pentru postului de televiziune rusesc RT că, la rândul său, nu are aşteptări mari de pe urma summitului. El a adăugat că ar privi întâlnirea ca un succes dacă se va ajunge la un acord pentru a redeschide liniile de comunicaţie generale.

În ceea ce îl priveşte pe Putin, faptul că summitul are loc în ciuda statutului Rusiei de semi-paria în rândul americanilor şi a aliaţilor SUA este deja o victorie geopolitică deoarece, în viziunea ruşilor, Washingtonul recunoaşte Moscova ca o mare putere, ale cărei interese trebuie luate în considerare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe