Robert Mueller pune sub acuzare 12 cetăţeni ruşi, pentru piratarea campaniei lui Hillary şi a DNC-ului

Robert Mueller
Robert Mueller (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

Departamentul american al Justiţiei a anunţat punerea sub acuzare a 12 ofiţeri de informaţii din armata rusă pentru presupusa piratare a alegerilor prezidenţiale americane din 2016. Inculparea a fost anunţată de adjunctul Procurorului General al SUA, Rod Rosenstein, ca parte a anchetei desfăşurate de procurorul special Robert Mueller asupra potenţialei colaborări între campania Trump şi Rusia în vederea influenţării rezultatelor alegerilor.

Acuzaţiile împotriva celor 12 includ conspiraţia pentru a comite o infracţiune împotriva Statelor Unite, conspiraţia de a spăla bani şi furt agravat de identitate – împreună cu publicarea pe Internet de e-mailuri furate.

Rosenstein a afirmat că două unităţi separate ale serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU) au furat e-mailuri şi informaţii de la democraţi şi le-au răspândit prin intermediul unor utilizatori de Internet, website-ul DCLeaks şi hackerul cunoscut sub numele de Guccifer 2.0. De asemenea, el a declarat că în actul de inculpare nu există nicio acuzaţie că vreun american a fost implicat în operaţiune, potrivit Bloomberg.

Ruşii sunt acuzaţi că au piratat reţelele de calculatoare ale Comitetului Naţional Democrat (DNC), ale Comitetului Congresional al Campaniei Democrate şi ale campaniei prezidenţiale a lui Hillary Clinton şi că apoi au distribuit pe Internet e-mailurile furate, în lunile de dinaintea alegerilor. Bineînţeles, acest lucru înseamnă probabil că cineva din cadrul Departamentului de Justiţie (DOJ) a obţinut în cele din urmă accesul la serverul CND – deşi, în mod bizar, nimeni din CIA sau FBI nu a cerut să inspecteze serverul la momentul presupusei piratări, precizează site-ul de ştiri Zero Hedge.

„Obiectul conspiraţiei a fost piratarea calculatoarelor unor cetăţeni americani şi a unor entităţi americane implicate în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, furtul de documente din acele calculatoare şi publicarea eşalonată a documentelor furate pentru a interfera cu alegerile prezidenţiale din 2016”, conform textului inculpării.

Acestea fiind spuse, DOJ recunoaşte că niciun american nu a fost implicat în acele eforturi şi că operaţiunea de hacking nu a modificat rezultatul alegerilor.

Casa Albă a publicat vineri o declaraţie în care a precizat că inculparea este „concordantă” cu afirmaţia preşedintelui american Donald Trump că nu a existat o colaborare între campania sa şi Kremlin.

„Inculparea de astăzi nu include acuzaţii privind implicarea conştientă a vreunui membru al campaniei şi nici acuzaţii că presupusa piratare a afectat rezultatul alegerilor”, a susţinut Lindsay Walter, purtătoare de cuvânt a Casei Albe, într-o declaraţie. „Acest lucru concordă cu ceea ce am spus de la bun început”.

„În acest act de inculpare nu există acuzaţii că americanii au ştiut că schimbă corespondenţă cu Rusia. Nu există nicio acuzaţie în această inculpare că vreun cetăţean american a comis o infracţiune”, conform declaraţiei Casei Albe.

De asemenea, ca parte a planului, persoanele acuzate au folosit criptomonede pentru a-şi masca identităţile, folosind Bitcoin pentru a cumpăra servere, pentru a înregistra domenii pe Internet şi pentru a efectua plăţi către persoanele implicate în operaţiunea de piratare, conform actului de inculpare. De asemenea, acuzaţii au „minat” după bitcoin pentru a ajuta la finanţarea operaţiunii.

De asemenea notabil: „un candidat pentru Congresul SUA”, care nu a fost numit, a contactat agenţi ruşi, care s-au dat drept „Guccifer 2.0”, pentru a solicita informaţii furate de pe serverul de e-mail al DNC, potrivit Zero Hedge.

„Conspiratorii au răspuns dându-se drept Guccifer 2.0 şi i-au trimis candidatului documente furate privindu-l pe opozantul candidatului”, conform actului de inculpare.

Mai mult, textul inculpării aproape că acuză comentariile lui Trump din timpul dezbaterii prezidenţiale pentru iniţierea presupusei piratări a e-mailurilor lui Hillary Clinton:

„În jurul datei de 27 iulie 2016, conspiratorii au încercat să lanseze pentru prima dată un atac de tip spearphishing asupra unor conturi de e-mail înregistrate pe un domeniu găzduit de un furnizor terţ şi folosit de biroul personal al lui Clinton. În acelaşi timp sau aproximativ acelaşi timp, ei au atacat 76 de adrese de e-mail din domeniul folosit de Campania Clinton”.

Şi, în timp ce limbajul şi descrierile „hackingului” sunt suficient de vagi, actul de inculpare descrie o campanie de „spearphishing” pentru obţinerea datelor de identificare ale utilizatorilor, păcălind oamenii să le dezvăluie, urmată de tehnicile de „hacking” mai comun înţelese, care implică infiltrarea reţelelor şi utilizarea de malware.

Agenţii ruşi ar fi creat identităţi fictive pe Internet în timpul operaţiunii lor, inclusiv Guccifer 2.0, care anterior s-a crezut că este un hacker român, care ar fi folosit criptomonede ca să plătească diverse echipamente cibernetice, inclusiv în SUA.

Aparent, cei 12 ofiţeri de informaţii din armata rusă mai sunt acuzaţi că au folosit o terţă parte (care nu este numită în actul de inculpare dar ar putea face referire la Wikileaks) pentru a distribui informaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe