Dumitru Alaiba: Dodon îşi depăşeşte vădit atribuţiile legale şi constituţionale, fapt penal pe timp de criză

Centrului Unic de Control este o structură tehnică, pentru experţi care asigură o coordonare şi analiză a situaţiei la nivel tehnic şi comunică Comisiei Situaţii Excepţionale informaţia de ultimă oră şi recomandă decizii, dar nicidecum nu este jucăria lui Dodon, a punctat Alaiba.
Liderii socialişti Ion Ceban, Dodon Igor şi Zinaida Greceanîi (parlament.md)
Maria Maevschi
14.04.2020

În contextul în care preşedintele Igor Dodon participă la şedinţele Centrului Unic de Control şi la cele ale Comisiei Situaţii Excepţionale, deşi i s-a reproşat acest lucru de nenumărate ori de către societatea civilă, deputatul PAS Dumitru Alaiba a punctat că „Igor Dodon îşi depăşeşte vădit atribuţiile legale şi constituţionale, iar asta este penal. Dodon ar trebui să fie la fel de invizibil pe timp de criză, cum este Zinaida Greceanîi”.

Totodată, deputatul PAS a menţionat că abuzul de putere, abuzul de serviciu, excesul de putere şi depăşirea atribuţiilor de serviciu se pedepsesc prin lege, motiv pentru care a şi sesizat Procuratura Generală încă pe 31 martie.

„Suntem în criză. Pentru a gestiona eficient o criză este important ca toţi să stea la locurile lor şi să-şi îndeplinească sarcinile întocmai. Nici mai mult, nici mai puţin. Să nu se încurce unul pe altul. Improvizaţii, suprapuneri de sarcini, acţiuni contradictorii sau necoordonate, depăşiri de atribuţii pot fi fatale şi vor creşte costurile pe care le vor plăti tot cetăţenii. În criza asta costurile se numără în vieţi omeneşti. Nu e de joacă şi nu e de glumă. Nu e loc pentru rânză, cu alte cuvinte”, a scris Alaiba într-o postare pe blogul personal.

În acest sens, parlamentarul a dat un exemplu care s-a petrecut recent, menţionând că duminică, 5 aprilie, a ieşit Dodon după şedinţa „Centrului Unic de Comandă” şi a spus că începând cu 6 aprilie toţi funcţionarii ies la lucru, în plină pandemie, iar a doua zi, pe data de 6, a ieşit Chicu şi a spus că funcţionarii sunt trimişi din nou acasă după ce timp de o zi toţi au fost supuşi unui risc inutil.

„Ce a fost asta? Ce e cu bâlbâiala asta? Unul vine şi anulează anunţul celuilalt după ce acesta a produs efecte. Şi pur şi simplu întoarcem pagina? Că 'se mai întâmplă?' Şi dacă se întâmplă o nevoie, cine îşi asumă responsabilitatea? Să ne imaginăm ce înţelege un cetăţean care consumă ştiri timp de 2 ore pe săptămână. Absolut nimic. Aşa exemple sunt multe”, a adăugat parlamentarul.

De asemenea, Alaiba consideră că sistemul de gestionare a crizei este un haos şi un nonsens, întrucât Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE), prezidată de prim-ministrul Ion Chicu, ia decizii pentru gestionarea crizei conform legii şi conform Hotărârii Parlamentului privind declararea stării de urgenţă, fiind investită cu putere de facto, pe când Centrul Unic de Control (CUC) este prezidat de Igor Dodon care iese şi „povesteşte orice îi trăsneşte prin cap sau îi cade în poală. Doar ca să mai fie văzut ʻprezidândʼ.

„CUC, înţeleg, este reglementat de Hotărârea Guvernului nr. 803 din 01.08.2018 cu privire la Centrul de dirijare în situaţii excepţionale al Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova. Reiese că, CUC prezidat abuziv de Dodon se subordonează CSE prezidată de Chicu. Mai mult, Dodon nu are ce căuta acolo. CUC este o structură tehnică, pentru experţi, oameni care pricep. Ei asigură o coordonare şi analiză a situaţiei la nivel tehnic şi comunică CSE informaţia de ultimă oră, recomandă decizii.

Dodon a preluat preşedinţia ei cu grave depăşiri de atribuţii, cheamă la ea o altă droaie de politicieni şi consilieri. De fapt, Dodon ar trebui să fie la fel de invizibil pe timp de criză cum este Zinaida Greceanîi. Şi bravo ei. Celor din Guvern le recomand să-şi adune tot curajul pe care îl mai au şi să-l trimită pe Dodon la plimbare. El este irelevant. El trebuie să stea acasă, cum am spus-o nu o dată”, a conchis Dumitru Alaiba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor