Dumitru Alaiba, despre vânzarea Avia Invest: Acum trebuie traşi la răspundere cei care au semnat contracte nefavorabile pentru R. Moldova

Dacă Nat Rotshchild vrea relaţii echilibrate cu statul, va trebui să fie constructiv şi corect, lucru pe care nu puteai să-l aştepţi de la precedenţii ”investitori” în Aeroportul Internaţional Chişinău ascunşi prin offshore-uri, afirmă deputatul.
Dumitru Alaiba, deputat în Parlamentul R. Moldova din partea blocului ACUM
Dumitru Alaiba, deputat în Parlamentul R. Moldova din partea blocului ACUM (facebook.com/Dumitru Alaiba)

Deputatul blocului ACUM Dumitru Alaiba susţine că NR Investments Ltd, achiziţionând 95% din Avia-Invest SRL, a preluat şi riscurile la care se expunea compania. Inclusiv riscul şi inevitabilitatea renegocierii condiţiilor de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău, pentru că Republica Moldova trebuie să îşi protejeze interesele.

Acesta notează că Nat Rotshchild prin NR Investments Ltd nu a cumpărat aeroportul şi nimeni nu i l-a vândut. Avia Invest este proprietarul contractului de concesiune, nu al aeroportului. Rotshchild a cumpărat doar o firmă înregistrată în Cipru care deţinea 95% din Avia-Invest SRL.

„A fost un preţ, sunt sigur, foarte atractiv, pentru că hoţii îşi vând prada ieftin pentru a scăpa de ea. Nici un sechestru din Moldova nu ar fi oprit o asemenea tranzacţie. Lumea businessului mare este cinică şi nu se conduce de moralitate, ci de ceva mai concret - de cifre. Este o realitate pe care trebuie să o acceptăm.

Aşa lucrează jurisdicţiile şi aşa lucrează businessul internaţional. Dacă noul investitor vrea relaţii echilibrate cu statul, va trebui să fie constructiv şi corect, lucru care nu puteai să-l aştepţi de la precedenţii 'investitori' ascunşi prin offshore-uri”, a adăugat parlamentarul.

Dumitru Alaiba menţionează că ceea ce s-a întâmplat, este un scenariu clasic din Europa de Est, în care oligarhii întâi fură activele unui stat cu instituţii slabe, sau le cumpără ieftin, după care acestea sunt vândute investitorilor credibili şi hoţii fac profit (după asta mulţi din ei oricum înfundă puşcăria). Se referă la bănci, sistemele energetice, telecomuri, şi alte obiecte mari, cum ar fi în acest caz aeroportul.

Deputatul ACUM consideră că în prezent lumina reflectoarelor trebuie să cadă peste cei care au stat prin instituţii şi au desenat schemele şi legile ce au permis furturile, cei care au semnat contracte extrem de nefavorabile pentru stat (care acum trebuie renegociate), peste cei care au permis, sau chiar au ajutat furturile.

„Cam prea îi lăsăm în pace. I-am uitat, chiar. Anume ei au prejudiciat statul, anume ei au permis furtul, iar demonizarea lui Rotshchild nu va ajuta la nimic”, a conchis Alaiba, subliniind că Guvernul de la Chişinău va continua să colaboreze cu instituţiile de drept pentru a rezilia contractul de concesiune a Aeroportului Internaţional Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe