Duel inedit între femei în cursa pentru primăria Parisului

(FRANCK FIFE / AFP / Getty Images)

În cursa pentru alegerile la primăria Parisului, care vor avea loc în luna martie, se află o femeie fost ministru de dreapta dornică de putere şi o militantă de stânga rămasă în umbră, care se înfruntă într-un duel inedit pentru o funcţie râvnită datorită ponderii pe care o are în viaţa politică franceză şi importanţei sale în străinătate, relatează AFP.

Fost ministru al ecologiei în timpul lui Nicolas Sarkozy, Nathalie Kosciusko-Morizet, 40 de ani, se descrie ca o 'ucigaşă'. În prezent deputat, ea luptă sub culorile partidului UMP (dreapta), pe fondul unor certuri interne.

Fără experienţă ministerială şi după 12 ani petrecuţi în umbra primarului socialist în exerciţiu Bertrand Delanoë, ca prim-adjunct, bruneta Anne Hidalgo, 54 de ani, încearcă să se delimiteze de politica guvernului de stânga, foarte nepopulară.

Cele două candidate urmează să participe miercuri seara, pentru prima dată, la o dezbatere radiotelevizată.

Până în prezent, duelul între candidata de dreapta, supranumită 'NKM', absolventă a prestigioasei Şcoli Politehnice ce formează elita franceză, şi Anne Hidalgo, provenită dintr-o familie de exilaţi spanioli şi fost inspector al muncii, s-a manifestat mai mult prin afirmaţii despre imaginea fiecăreia decât prin abordarea viitorului metropolei.

Presa a relatat în această lună afirmaţiile echipei lui Nathalie Kosciusko-Morizet calificând duelul ca fiind 'lupta între o celebritate şi o portăreasă'. Anne Hidalgo, care a obţinut cetăţenia franceză la 14 ani şi evocă deseori 'parcursul său de integrare republicană', a denunţat ceea ce a numit răzbunarea unei 'caste'.

În iulie, 'NKM', ai cărei strămoşi sunt polonezi, a afirmat că este 'o ucigaşă'. 'Nu există decât asasini în politică. Unii ştiu să tragă, alţii nu', a declarat ea pentru canalul american de televiziune NBC. Ea nu îşi ascunde ambiţiile de a se prezenta la alegerile primare din 2016 în vederea prezidenţialelor din anul următor.

Fostă consilieră în guvernul lui Lionel Jospin, între 1997 et 2002, Anne Hidalgo a prezentat un program de investiţii de 8,5 miliarde de euro. Ea citează în rândul priorităţilor sale ameliorarea accesului la locuinţe, condiţii de transport mai bune, importanţa naturii în oraş.

La rândul ei, 'NKM' şi-a anunţat voinţa de a reduce efectivele de funcţionari la Paris pentru a face o economie de 225 milioane de euro până în 2020. Ea îşi doreşte ca centrul Parisului să fie pietonal, precum şi întărirea politicii de securitate.

Sondaj după sondaj, socialista a fost dată câştigătoare a acestui scrutin, însă o anchetă realizată la începutul lunii ianuarie a plasat-o pentru prima dată pe 'NKM' în fruntea primului tur al alegerilor locale aşteptate la 23 martie.

Alţi patru candidaţi sunt în cursă pentru primărie : un ales ecologist, secretarul naţional al Partidului de Stânga, un avocat al Frontului Naţional (extrema dreaptă) şi un disident al echipei 'NKM', ameninţat cu excluderea de către partidul său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe