Ducesa de Alba moare la vârstă de 88 de ani



Ducesa de Alba a murit la vârsta de 88 de ani.
Ducesa de Alba a murit la vârsta de 88 de ani. (Captură Foto)

Cea mai cunoscută şi bogată aristocrată a Spaniei, ducesa de Alba, a murit în Sevilia la vârstă de 88 de ani.

Cayetana Fitz-James Stuart a fost internată duminică în spital cu pneumonie şi posibile probleme la inimă, după ce, cu câteva zile mai devreme, avusese unele probleme la stomac.

Rapoartele anterioare din cursul săptămânii sugerau că ducesa îşi revine, dar marţi a fost dusă acasă pentru a fi împreună cu cei şase copiii ai ei şi alături de Alfonso Diez, 64 de ani, soţul ducesei.

Moartea ducesei a fost confirmată de primarul Seviliei, oraşul în care aceasta şi-a petrecut ultimii ani de viaţă. El a declarat că ducesa “mereu a avut un loc în inima ei pentru Sevilia şi, prin urmare, ea va fi rămâne mereu în inima Seviliei.”

De-a lungul vieţii, ducesa excentrică şi boemă a ocupat un loc special în inimile multor spanioli.

Cel de-al treilea mariaj al ei cu Alfonso Diez , un funcţionar public, în octombrie 2011 a fost o sursă de fascinaţie în întreaga ţară, care a fost mult timp amuzată de modul ei liber şi neconvenţional în materie de îmbrăcăminte.

Ducesa a fost rudă îndepărtată a Reginei Elizabeta. Ea deţine recordul mondial pentru cele mai multe titluri nobiliare, fiind ducesă de şapte ori, contesă de 19 ori şi marchiză de 23 de ori.

Numele ei complet este Maria del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva.

Ca şefă a Casei de Alba, ce are o istorie de 530 de ani, ea avea dreptul de a intra cu calul în Catedrala Seviliei. Unii genealogi susţin chiar că regina Elizabeta trebuie să se încline în faţa ei, ţinând cont de faptul că ducesa este o descendentă a regelui James al II-lea prin fiul său nelegitim James Fitz-James, în timp ce regina aparţine liniei Saxa-Coburg-Gotha.

Ducesa şi-a pierdut primul soţ, Luis Martínez de Irujo y Artacoz în 1972 din cauza leucemiei. Căsătoria celor doi, în 1947, a fost considerată ultima mare nuntă feudală din Spania, crema nobilimii spaniole adunându-se acolo pentru a fi martori la unirea tinerei moştenitoare cu un ofiţer naval. Cuplul a avut şase copii: Carlos, moştenitor al Casei de Alba, Alfonso, Jacobo, Fernando, Cayetano şi Eugenia.

După şase ani de la decesul primul soţ, în 1978, Cayetana de Alba s-a căsătorit cu fostul iezuit Jesus Aguirre. Acesta a murit în 2001. Cu ultimul soţ, Alfonso Diez, s-a căsătorit în 2011. A fost greu, pentru că nu avea sprijinul copiilor, dar perseverenţa să şi un contract privind averea, încheiat cu câteva luni înainte, au netezit drumul.

Ducesa lasă în urma ei o moştenire care include vaste proprietăţi în Madrid, Marbella, Ibiza şi Sevilia – principala sa reşedinţă. Printre comorile sale se numără şi o colecţie de documente istorice, care include prima hartă a lui Cristofor Columb despre America, ultimul testament al lui Don Fernando Catolicul precum şi o bibliotecă în valoare de 20,5 milioane de euro, în colecţia de cărţi regăsindu-se şi prima ediţie a cărţii Don Quijote din 1605.

Ea a avut, de asemenea, una dintre cele mai bune colecţii private de artă, conţinând lucrări de Rembrandt, Reubens, Velazquez şi Titian.

Vineri, ducesa de Alba va fi mutată în Salonul Colon din Sevilia – cel mai mare spaţiu public disponibil – pentru ceremonia sa funerară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe