Drulă: N-am acceptat răspunsul "NU" legat de acest proiect. Sunt mândru să văd rezultatul muncii
alte articole
Centura Bucureştiului e un dezastru, un drum ruşinos pentru o capitală europeană, a tras un semnal de alarmă miercuri, pe pagina sa de socializare, depuatul USR Cătălin Drulă, care atrage atenţia că finanţarea a lipsit permanent, fondurile alocându-se de la bugetul de stat cu ţârâita.
"Soluţia sunt fondurile europene. Ca urmare a unui proiect în care am fost implicat în 2016 şi care a ajuns la final acum, pentru prima dată proiectele de pe centură (şi cea existentă, şi cea nouă ca autostradă) sunt eligibile pentru finanţare europeană din Programul Infrastructură Mare. În 2016 am avut discuţii cu experţii europeni despre posibilitatea finanţării europene pentru Centură. Ne-au întrebat: aveţi o strategie coerentă de investiţii în şoselele de centură ale Bucureştiului? O analiză serioasă a costurilor şi beneficiilor, o estimare a fluxurilor de trafic şi intervenţiilor de care e nevoie? E firesc - un finanţator serios investeşte când ai un plan făcut cu cap. Numai că statul român nu a investit în Centură niciodată cu cap (detalii mai multe în articolul citat la final) aşa că planul nu exista", a declarat Drulă.
Fostul consilier al lui Dacian Cioloş pe probleme de infrastructură a arătat că, pentru a întocmi acest plan, a recurs la un instrument inovator, puţin folosit de autorităţile noastre - acordul de asistenţă cu Banca Europeană de Investiţii.
"Contractul s-a semnat într-un timp record şi a început munca în toamna lui 2016. Astăzi studiul este gata. Este cea mai serioasă analiză pe care am citit-o până acum pe partea de infrastructură rutieră în România. Vestea bună? Se pot face ambele şosele de centură (modernizarea celei existente şi noua autostradă) din fonduri europene, în acest exerciţiu financiar", a afirmat Drulă.
Deputatul a prezentat o serie de date relevante:
- cost de investiţie: 1,7 mld €
- beneficii estimate: > 13 mld €
- timp de implementare, etapizat: începând de anul acesta şi până în 2024
- rata de rentabilitate economică: 33% (este enorm - spre exemplu, podul de la Brăila are 10% şi Sibiu-Piteşti aproximativ 15%)
"Sunt mândru să văd rezultatul muncii din 2016, când n-am acceptat răspunsul "nu" legat de acest proiect. Rezultatul este că după 15 ani de când tot tragem de finanţarea de la buget cu picătura, şoselele de centură ale Capitalei sunt în sfârşit eligibile pentru finanţare europeană. Acum depinde doar de voinţa politică a celor de la guvernare să ducă proiectele mai departe. Am descris problemele Centurii mult mai detaliat şi am propus soluţii, inclusiv pentru problema managementului de proiect incompetent al CNAIR, în articolul publicat astăzi pe Contributors", a conchis Drulă.