Dragnea: Un miliard de euro pentru 1 milion de ieşeni. Pot produce ei un mld de înjurături ca să acopere aceşti bani?

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Prezent la mitingul electoral de la Iaşi, unde a fost întâmpinat de o mulţime consistentă de protestatari, preşedintele PSD Liviu Dragnea şi-a continuat tirada de atacuri la adresa aşa-zisului "Stat Paralel", a multinaţionalelor şi a opoziţiei în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful PSD a vehiculat din nou scenariul forţelor oculte care vor să oprească dezvoltarea României, de care s-ar ocupa doar partidul pe care îl conduce.

Redăm mai jos parte din discursul lui Dragnea:

Eu îmi amintesc de toţi aceşti marţafoi, cum spuneau ei în campanie electorală că ce prezentăm noi este neadevărat şi este imposibil. A venit apoi Iohannis care spunea că ăsta este un program care este o “magie” financiară. Dar ce am făcut noi în aceşti doi ani, a făcut ca în acest moment această ţară să îşi crească PIB-ul cu o treime… […] Un ritm de creştere care nu a mai fost nicăieri în lume. I-am văzut că sunt foarte nervoşi, în frunte cu Iohannis şi te întrebi: de ce e omul ăla atât de nervos şi, mă rog, slugile lui? Concluzia mea simplă este că ei sunt nervoşi pentru că ei nu vor că românii să o ducă mai bine. Numai dacă îţi urăşti propriul popor atât de mult cât o fac ei, poţi să fii nervos şi să vrei să blochezi toate măsurile care aduc bunăstare românilor.

Am văzut că ne-a atacat pe sănătate. Să-i fie ruşine. Uită cu cât cinism şi câte spitale au închis ai lui, câte spitale am redeschis noi, câte investiţii facem în spitale. Uită că noi acum avem contractat în fiecare spital judeţean cel puţin un RMN şi un CT. Uită că am mărit salariile şi nu mai pleacă medicii. Avem deja contractate o mie de incubatoare.

Uită ce a făcut Guvernul lui cu Cioloş împotriva agriculturii româneşti. Au stat 9 luni să nu dea subvenţiile la fermierii români. Au zis unii că avea legături cu Franţa şi eu zic la fel. Când a fost Cioloş, Franţa era pe primul loc la producţia de porumb în Europa. Când am preluat noi guvernarea, România e pe primul loc la porumb şi floarea-soarelui, nu Franţa. O fi întâmplător?

Iohannis ştie exact, pentru că a fost învăţat de securiştii lui, unde să atace, unde să lovească, ce să blocheze.

Am văzut pe o mapă aici, la Maricel Popa, o expresie care mi-a plăcut foarte mult: 'Un miliard de euro pentru un milion de ieşeni'. Bravo lui şi bravo vouă! Asta este marea diferenţă, marea diferenţă, fundamentală dintre noi şi ceilalţi. Ei sunt cu promovarea urii, a instabilităţii, şi a dezbinării şi a violenţelor. Noi suntem pentru o Românie stabilă, sănătoasă, bogată, care să devină din ce în ce mai puternică. 'Un miliard de euro pentru un milion de ieşeni'. Vă spun ceva: pot produce ei (protestatarii - n.r.) şi aici afară un miliard de înjurături ca să acopere acest miliard de euro adus în Iaşi? Niciodată! Oamenii simt deja beneficiile acestei guvernări. Oamenii simt deja că au mai mulţi bani în buzunare, aşa cum ne-am angajat.

În Parlamentul României, deputaţii lor au cerut ca acest program de dezvoltare locală să se închidă, adică milioanele de români care trăiesc în comunităţile locale, că nu trăiesc în cer, să nu mai beneficieze de aceste 47 miliarde de lei alocate pentru aceste programe de dezvoltare locală. Adică 10 miliarde de euro să le închidă. Deci oamenii ăştia urmăresc interesul României sau nu? Cu atâta cinism să spui că vrei să condamni în continuare la nedezvoltare comunităţi întregi? E deja trădare de ţară!

Le atrag atenţia primarilor PNL să-i sprijine în continuare pe ai lor la europarlamentare şi la parlamentare ca să le taie acest program de dezvoltare şi să-l sprijine pentru că Orban, printre două mandoline a spus, că el vrea să desfiinţeze legea salarizării pe care am făcut-o noi. E un semnal serios către primarii PNL să-i voteze pe conducătorii lor care vor să-i aducă în sapă de lemn şi să se gândească ce a făcut PSD pentru comunităţile locale şi pentru autorităţile locale.

Autostrăzile în România tot noi o să le facem şi o să le facem cum trebuie, dar trebuie să spunem şi nişte lucruri care într-o dezbatere agitată nu se mai ascultă. Azi în sfârşit cei de la mediu au dat acordul pentru podul de la Ungheni. Ştiţi care era motivul pentru care de luni de zile se tot întârzia, pentru că acolo unde trebuia să fie piciorul de pod, au stabilit ei că acolo e un loc de liniştire a peştilor pe Prut. Nu e glumă. La altele au stabilit că e locul pentru broasca cu burtă galbenă, dincolo este pentru liliecii albaştri, pentru cărăbuşi, în altă parte nu puteau trece urşii care nu mai fuseseră văzuţi de 50 de ani. Să nu credeţi că în ministere, în companii toţi oamenii vor să pună umărul. Încet, încet au fost descoperiţi şi daţi la o parte pentru a putea debloca programele de dezvoltare a României.

La PNL, e un măscărici, am înţeles că a fost la noi în Teleorman. O să-i răspundem pe măsură. Şi-a permis să jignească femeile. Îmi cer eu scuze în numele lui. Numai un om frustrat, un om cu probleme urăşte femeile.

Ce propun ei? Propun pe Cioloş. Acum au făcut partidul USRI şi PLUS doi-şi-un-sfert. USR e creat de securişti, PLUS e creat de fostul doi şi un sfert. Să-şi asume. Cine îl poate crede pe Cioloş că e patriot când el a lucrat împotriva acestei ţări? Un mincinos. Să-şi asume ce a făcut când era militar în termen la Securitate. Face pe dizidentul acum? Chiar nu mai are un pic de onoare? Mai avem să auzim că Lazăr atunci era şi el dizident, adică îi sprijinea pe torţionari, dar el în sinea lui se gândea la democraţie. Spunea cineva [vorbind despre Lazăr – n.n.] cum este posibil că acest om să iasă la pensie cu o pensie atât de mare. Uite că e posibil. Pentru că noi când am mărit pensiile, le-am mărit şi pentru buni şi pentru rai.

Iohannis putea să-l revoce înainte să iasă la pensie, dar nu l-a revocat pentru că îi este frică. Când ai 6 case furate şi dosarul la Lazăr, ţi-e frică. Încet, încet, cu răbdare o să iasă la iveală adevăraţii penali din ţara asta, care au jefuit cu milioane. Mai e puţin. Lupta este grea, este turbată. Şi de aceea ei sunt din ce în ce mai nervoşi, pentru că în fiecare zi mai ies la iveală nişte abuzuri. Eu sunt convins că vom reuşi să ducem această luptă până la capăt, cu toate atacurile împotriva mea. Mi-a crăpat puţin coloana, dar tot dreaptă rămâne şi merg în continuare. Noi am stat la guvernare doar 13 ani. Atâta au stat şi ei. Când ei au condus România, au pus-o în pământ. Noi am venit şi am luat-o din groapă şi am ridicat-o. Oamenii trebuie să înţeleagă să nu se lase păcăliţi de această manipulare bine plătită.

Declaraţiile integrale în materialul video.