Dragnea şi Tăriceanu: "Preocupările Comisiei sunt cel puţin surprinzătoare! A fost informată incorect!"

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au răspuns avertismentului lansat de Comisia Europeană printr-o scrisoare în care invocă necesitatea transpunerii standardelor în materie de justiţie la nivel european şi se declară uimiţi că Bruxelles-ul nu a reacţionat şi atunci când tehnocraţii au modificat legi.
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu (Mihut Savu / Epoch Times)
Loredana Diacu
25.01.2018

Preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au reacţionat rapid la avertismentul lansat miercuri de Comisia Europeană, care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de modificările legilor Justiţiei, codurilor penale şi legilor privind conflictul de interese şi corupţia. Potrivit celor doi, preocupările Comisiei sunt cel puţin surprinzătoare, în condiţiile în care atunci când Guvernul Cioloş a modificat articole din Codul Penal prin "ordonanţă de urgenţă, fără nicio dezbatere publica", CE nu şi-a manifestat aceeaşi preocupare pentru transparenţă şi consens.

De asemenea, Dragnea şi Tăriceanu mai susţin, într-o scrisoare publică adresată preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Junker şi şi prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans, că sunt îngrijoraţi cu privire la "modul incorect" în care a aceasta a fost informată "în ceea ce priveşte transparenţa dezbaterii pe tema justiţiei din România".

"Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la modul incorect în care a fost informată Comisia Europeană în ceea ce priveşte transparenţa dezbaterilor pe tema Justiţiei din România. Pentru a clarifica aceste aspecte vă facem cunoscut faptul că, dezbaterea pe acest subiect a început cu mult înainte ca legile în cauză să fie discutate şi adoptate în Parlament. Dialogul a fost coordonat, înt-o primă fază, de Guvernul României, prin Ministerul Justiţiei cu participarea şi consultarea tuturor organizaţiilor relevante: Consiliul Superior al Magistraturii, asociaţiile judecătorilor, procurorilor şi avocaţilor, reprezentanţii societăţii civile şi ai mediului academic", se arată în scrisoare.

În scrisoarea lor comună, şefii celor două Camere ale Parlamentului afirmă că modificările Legilor justiţiei au fost impuse de "necesitatea transpunerii standardelor în materie de justiţie la nivel european" şi invocă, în sprijinul spuselor lor, recomandări ale Comisiei de la Veneţia, aceasta în condiţiile în care societatea civilă, magistraţii, Opoziţia au cerut consultarea Comisiei de la Veneţia însă cererea lor nu a fost ascultată, comisia Iordache refuzând să facă acest demers.

Cei doi mai afirmă că elaborarea şi examinarea textelor de lege s-a făcut cu respectarea exigenţelor constituţionale şi că legiuitorii au fost avute în vedere recomandările Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare cu privire la independenţa şi reforma sistemului judiciar.

În condiţiile în care atât CSM cât şi reprezentaţii marilor Parchete, ale organizaţiilor reprezentative de magistraţi, Opoziţia, societatea civilă au criticat legile Justiţiei şi modul în care acestea au fost dezbătute şi adoptate, Tăriceanu şi Dragnea îi asigură pe oficialii UE că dezbaterile au fost ample, de durată, publice şi cu prezenţa CSM şi a forurilor de profil.

Dragnea şi Tăriceanu mai transmit că s-ar fi aşteptat ca CE să se pronunţe după ce CCR dă o decizie pe toate cele trei legi ale Justiţiei şi se declară suprinşi şi de îngrijorarea exprimată de Timmermans şi Juncker cu privire la modificările Codurilor Penale, afirmând că ceea ce face Parlamentul român este, de fapt, să transpună în legislaţia romană directiva UE privind prezumţia de nevinovăţie. Ori, reamintim, numeroşi magistraţi, poliţişti, Opoziţia etc. au arătat că de fapt PSD/ALDE folosesc acea directivă ca un pretext pentru a mutila legislaţia penală în favoarea corupţilor. Modificările pe care parlamentarii vor să le aducă la codurile penale vor desfiinţa practic orice dosar penal în care sunt investigate fapte cu violenţă. Criminali, violatori sau alţi infractori periculoşi vor fi prinşi mult mai greu sau poate niciodată, a explicat şeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, Radu Gavriş, pentru Digi24.

Scrisoarea celor doi poate fi citită aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor