Dragnea, primele declaraţii după referendum: Boicotul sigur e pedepsit de lege / Ideea de cvorum inhibă!

Liderul PSD lansează, în prima sa apariţie post-referendum, două idei şoc: una ar fi că boicotarea votului este pedepsită de lege iar a doua că n-ar trebui să existe prag pentru validarea referendumurilor, ceea ce înseamnă, practic, că s-ar putea schimba Constituţia şi dacă la un referendum ies, să spunem, doar 500.000 de oameni la vot...
Liviu Dragnea
Loredana Diacu
10.10.2018

Invalidarea referendumului nu este un eşec al PSD, căci partidul nu a făcut campanie pentru a scoate oamenii la vot ci doar pentru a-i informa, a susţinut miercuri liderul PSD Liviu Dragnea, în prima sa ieşire publică după referendum.

Şi cum validarea nu a fost posibilă din cauza absenteismului masiv, Dragnea a lăsat să se înţeleagă faptul că existenţa unui prag pentru validarea referendumurilor ar inhiba populaţia să iasă la vot. Nu în ultimul rând, liderul PSD a încercat să acrediteze ideea că boicotul votului este pedepsit prin lege, deşi nu există niciun act legislativ în vigoare în acest sens.

"Nu trebuie să justific eu, am văzut tot felul de analize făcute de oameni de bună-credinţă, oameni de rea-credinţă, oameni care spun că se pricep dar nu se pricep. În primul rând, sunt câteva constatări: noi stăm agăţaţi de un număr ipotetic de oameni care ar putea să fie prezenţi la referendum în România. Toţi ştim că sunt milioane de români în afara ţării, şi care au drept de vot, dar acest cvorum, ideea de cvorum că este 30%, 50%, dovedeşte încă o dată că de fapt diminuează sau inhibă prezenţa la vot. Dintr-un motiv foarte simplu: cei care sunt împotriva întrebării dintr-un referendum, indiferent care ar fi aceea, au la îndemână un mijloc, care sigur că e pedepsit de lege dar nimeni nu-l aplică, şi anume boicotul referendumului. Eu am spus asta în mai multe rânduri, am spus-o de-a lungul anilor chestia asta, în momentul în care ar fi un referendum fără prag automat s-ar mări numărul de prezenţă, pentru că cei care sunt împotriva întrebării vin să spună NU, pentru că este jocul majorităţii", a declarat Dragnea.

Întrebat dacă referendumul nu este totuşi un eşec pentru PSD şi pentru el personal, Dragnea a negat...

Dragnea: Explicaţi-mi de ce ar trebui să fie un eşec pentru mine sau pentru PSD...

Reporter: Pentru că în repetate rânduri aţi susţinut acest referendum. Aţi avut nişte declaraţii în care spuneaţi că este un moment de cumpănă pentru… şi că vă doriţi foarte mult un rezultat pozitiv la acest referendum. Iar acum nimeni din partid nu spune că a fost un eşec. Totuşi aşa pare.

Dragnea: Eşec al cui? Nu, răspundeţi-mi la întrebare.

Reporter: Un eşec al PSD, dat fiind că până la momentul rezultatului aţi avut în declaraţiile şi în ieşirile dvs. publice nişte declaraţii de susţinere.

Dragnea: Aşa este. Sunt aproape 4 milioane de români care au votat? Şi dintre ei un procent uriaş care au votat DA. Şi atunci înseamnă că este eşecul fiecărui cetăţean român care a votat?

Reporter: Este un partid politic…

Dragnea: Nu, nu, răspundeţi-mi la întrebare. N-am votat ca partide politice, am votat exact ca cetăţeni. Deci, dacă este un eşec este un eşec al celor care am votat cu DA la referendum, nu poate fi un eşec asumat de un partid, indiferent care ar fi acela. În acelaşi timp, legea adoptată în Senat a fost votată nu numai de PSD şi de ALDE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor