Dr. Musta: Secţiile ATI deja sunt pline. Dacă rămânem fără locuri de internare ajungem ca Italia, unde pacienţii mureau acasă

Virgil Musta
Virgil Musta (tion.ro)

Dr. Virgil Musta, şeful Clinicii de Boli Infecţioase 2 din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeş” Timişoara, a declarat, miercuri, la Antena 3, că secţiile de ATI sunt deja pline şi şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu scenariul în care nu vor mai fi locuri pentru internări.

“Secţiile de ATI deja sunt pline, nu ştiu ce vom face dacă cazurile severe nu vor mai avea loc de internat. Atunci, probabil vom fi în situaţia Italiei de acum şase luni, a Franţei, când pacienţii nu mai aveau unde să fie internaţi şi mureau la domiciliu”, a susţinut Musta.

Remarcile medicului timişorean vin în contextul în care Grupul de Comunicare Strategică a transmis, miercuri, că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate alte 1.713 de noi cazuri de îmbolnăvire (faţă de 1.111 anunţate cu o zi în urmă). De asemenea, potrivit grupului, în intervalul 15.09.2020 (10:00) – 16.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 49 de decese Covid.

În ceea ce priveşte situaţia din România, dr. Musta a afirmat că este un bilanţ îngrijorător şi trist şi că singura metodă de a evita astfel de scenarii este respectarea cu stricteţe a regulilor sanitare stabilitate de autorităţi.

“Sper ca în al 12-lea ceas, oamenii să înţeleagă că trebuie să respectăm cele 3 reguli de aur: distanţare (să nu participăm la activităţi unde sunt mulţi oameni), purtarea măştii, igiena mâinilor”, a adăugat medicul.

Totodată, Virgil Musta a mai declarat că este aproape sigur că bilanţul de mai sus nu este o consecinţă a începerii anului şcolar, “pentru că este prea devreme, dar intră în discuţie deschiderea restaurantelor, dacă nu s-au păstrat regulile de protecţie”.

“Astfel, [restaurantele – n.r.] pot reprezenta un focar de infecţie important”, a mai susţinut medicul.