Două săptămâni de proteste: Georgia vrea reprezentare proporţională, guvernul dispersează mulţimile

Miliardarul Bidzina Ivanişvili, liderul coaliţiei Visul Georgiei.
Miliardarul Bidzina Ivanişvili, liderul coaliţiei Visul Georgiei. (VANO SHLAMOV / AFP / GettyImages)

Poliţia Georgiei a ridicat joi garduri de oţel în jurul parlamentului şi clădirilor guvernamentale pentru a împiedica pichetarea zonei de către zeci de activişti din opoziţie care protestează într-o dispută privind reforma electorală.

Activiştii au manifestat timp de două săptămâni cerând ca o reformă planificată a sistemului electoral să fie implementată acum şi să nu fie amânată până în 2024. Ei susţin că întârzierea favorizează partidul guvernatorilor Visul Georgian.

Protestatarii plănuiau să blocheze intrarea parlamentarilor în clădirea Parlamentului pentru sesiunea de joi, dar poliţia a ridicat barierele peste noapte, iar sute de ofiţeri au păzit zona, aflată în centrul capitalei Tbilisi.

„Guvernul are obligaţia faţă de fiecare cetăţean, iar obligaţia noastră este să nu dăm nimănui dreptul, în pofida acţiunilor repetate distructive, de a încerca să blocheze statul”, a declarat premierul Giorgi Gakharia într-o şedinţă de guvern.

Opoziţia a afirmat că baricadele ridicate semnifică faptul că guvernul se teme de manifestanţi. „Ce vedeţi aici este chipul actualului guvern, un guvern înspăimântat în agonie”, a declarat pentru Reuters Zaal Udumashvili, unul dintre liderii Mişcării Naţionale Unite din opoziţie, comentând baricadele nou înfiinţate.

"Cartierul central din Tbilisi este aproape paralizat şi blocat de garduri de oţel, astfel încât Ivanishvili să nu audă protestul a câteva sute de oameni", a declarat acesta.

Bidzina Ivanishivili este liderul partidului de guvernământ, fost prim-ministru şi, de asemenea, cel mai bogat om din Georgia, care menţine puternice legături de afaceri cu Rusia. Criticii săi susţin că el este adevăratul conducător al fostei republici sovietice.

Poliţia a folosit de două ori tunurile de apă în ultimele trei săptămâni pentru a împrăştia protestatarii în afara parlamentului şi au arestat zeci de persoane.

Protestatarii doresc să accelereze punerea în aplicare a unui sistem electoral bazat pe reprezentare proporţională, care este refuzat georgienilor în ciuda promisiunilor făcute de politicieni.

Aproape jumătate dintre parlamentarii actuali ai Georgiei au fost aleşi nu din listele partidelor, ci din circumscripţiile cu un singur mandat, reprezentând în mare parte partidul de guvernământ, la putere din 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe