Mii de georgieni protestează cerând din nou reforme electorale

Demonstraţii în Tbilisi
Demonstraţii în Tbilisi (David Mdzinarishvili\TASS via Getty Images)

Mii de protestatari au blocat intrările Parlamentului din capitala Georgiei, luni, pentru a face presiuni pentru reprezentarea proporţională şi reforma sistemului electoral, despre care susţin că favorizează în mod nedrept partidul de guvernământ.

Folosind vuvuzele şi ţinând pancarte, manifestanţii au stat în faţa intrărilor, s-au aşezat pe trotuare şi au ridicat corturi în afara clădirii parlamentului, care era păzit de sute de poliţişti.

Protestele din fostul stat sovietic au început cu două săptămâni în urmă cerând trecerea la o reprezentare complet proporţională.

Schimbarea codului electoral a fost programată pentru 2024, dar opoziţia solicită ca aceasta să fie grăbită, spunând că de tergiversare beneficiază partidul Visul georgian, aflat la putere din 2012.

Aproape jumătate dintre parlamentarii actuali nu sunt aleşi pe listele partidelor, majoritatea reprezentând partidul de guvernământ.

Lunea trecută, poliţia a folosit tunuri de apă pentru a împrăştia protestatarii din faţa parlamentului, arestând 37 de persoane. Deţinuţii au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între patru şi 13 zile în procese pe care opoziţia le-a numit motivate politic.

Principalele partide de opoziţie din Georgia, care au peste 3,7 milioane de locuitori, de orientare occidentală, şi-au unit forţele pentru proteste.

Protestatarii au ţinut pancarte cu mesajul „Împreună împotriva unuia!”, referindu-se la liderul partidului de guvernământ, oligarhul Bidzina Ivanishvili, pe care criticii îl acuză că ar conduce din culise partidul.

Miliardarul Bidzina Ivanishvili este asociat cu Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe