Două rachete cad în Zona Verde din Bagdad, ridică semne de întrebare despre stabilitatea regiunii

Irakieni comemorează liderul trupelor paramilitare iraniene gen. Qasem Soleimani, omorât de un raid american în Bagdad
Irakieni comemorează liderul trupelor paramilitare iraniene gen. Qasem Soleimani, omorât de un raid american în Bagdad (Sabah Arar/AFP via Getty Images)

Militarii irakieni au declarat, miercuri, că două rachete au căzut în Zona Verde - aria puternic fortificată din Bagdad, care adăposteşte clădiri guvernamentale şi misiuni externe - dar atacul nu a provocat victime. Nu a furnizat detalii suplimentare.

La aflara ştirii, pieţele financiare au reacţionat însă mai violent decât se aşteptau analiştii. Un motiv pentru acest lucru ar putea fi că, în ciuda variantei oficiale că între SUA şi Iran s-a instalat pacea, riscul escaladării imediate a tensiunilor este încă foarte mare.

Stratfor nota dimineaţă că un foarte posibil teatru de operaţiuni îl reprezintă Irakul, deoarece miliţiile irakiene pro-Iran sunt şi ele în alertă şi vor să răspundă atacurilor americane, şi pot ataca oricând.

Dacă una dintre miliţii atacă baze americane, sau contractori civili în Irak sau Siria, riscul escaladării sau a unui schimb de atacuri cu rachete poate deveni oricând foarte mare.

Un al motiv de escaladare este programul nuclear iranian. Teheranul nu a oprit îmbogăţirea de uraniu şi nici nu a revenit la respectarea clauzelor tratatului "Joint Comprehensive Plan of Action" (JCPOA), care este semnat cu puterile europene, chiar dacă SUA s-a retras unilateral.

Mai mult, Donald Trump a promi, în cadrul declaraţiei de presă de miercuri, că va analiza situaţia şi va impune sancţiuni suplimentare până când Teheranul renunţă la ambiţiile sale nucleare.

Trump a promis, ieri, că atâta timp cât va fi preşedinte, Iranul nu va avea bombă nucleară. Acest lucru poate genera tensiuni la punerea în practică, în special având în vedere că programul iranian este avansat, regimul de la Teheran poate fi la 6-12 luni de construirea bombei sale nucleare.