Două judeţe lăsate pe întuneric în urma unui cumul halucinant de greşeli

Transelectrica a întârziat atât lucrările de mentenanţă cât şi defrişarea vegetaţiei din culoarele de trecere a liniilor electrice.
.
. (MARK RALSTON / AFP / Getty Images)

​​O avarie puternică asupra reţelei electrice a lăsat, pe 1 iunie, fără energie judeţele Vâlcea şi Argeş, fapt fără precedent din 1997, când tot sistemul energetic naţional a căzut, relatează Hotnews.

Potrivit sursei citate, ar exista un întreg lanţ de cauze, totul culminând cu defectarea unui întrerupător din celula LEA 220 Aref în staţia 400/220/110 kv Bradu. Avaria la respectivul transformator s-ar datora modului eronat în care Transelectrica a înţeles în perioada 2013-2016 să efectueze activitatea de mentenanţă, incidentul respectiv fiind consecinţa directă a politicii Transelectrica faţă de echipamentele şi instalaţiile pe care le administrează, arată Hotnews.

Practic, a fost tergiversată defrişarea vegetaţiei din culoarele de trecere a liniilor electrice. Conform unui raport efectuat de SMART -SM Piteşti pe LEA 220 kV Aref-Bradu, în noiembrie 2014, în porţiunea stâlpilor 120-121, se constată lăstăriş la o distanţă de 6-7 metri de linie, pe o porţiune de 80% şi la o distanţă de 8 metri, pe o porţiune de 20%. Aceasta este o situaţie de semnalizare, potrivit unui document obţinut de Hotnews.

În iunie 2015, în urma unui alt control, se constată existenţa unei distanţe de 2-3 metri faţă de conductoare a vegetaţiei, dar nici atunci nu s-a emis dispoziţie de defrişare din partea Transelectrica. Un alt control efectuat în decembrie 2015 arată că distanţa este de 2,5 metri în unele porţiuni, motiv pentru care ar fi trebuit intervenit de urgenţă pentru defrişare, potrivit documentului. În martie 2016, vegetaţia a ajuns la 1,5-2 metri de conductorul activ al liniei, fiind necesara intervenţia imediată, cu retragerea din exploatare a liniei. Două luni mai târziu, pe 21 mai 2016, într-un raport de control se menţionează că vegetaţia a ajuns în proximitatea conductoarelor active deja arse. Abia în această situaţie, pe data de 1 iunie, se retrage din exploatare LEA 220 kV Bradu-Aref în vederea defrişării.

După defrişare, pe data de 1 iunie, ora 13.16, s-a încercat conectarea întrerupătorului celulei LEA 220 kV Aref, în staţia 400/220/110 kV Bradu. Comanda de conectare nu a putut fi însă executată, deoarece întrerupătorul s-a defectat. În aceste condiţii, LEA 220 kV Bradu - Aref a rămas retrasă din exploatare pentru remediere.

Pe de altă parte, echipamentele din staţiile electrice aflate în curs de retehnologizare nu au beneficiat de mentenanţă. Deşi în staţia de la Bradu, mentenanţa echipamentelor ar fi trebuit efectuată anual, practic termenul de 12 luni a fost depăşit cu o lună.

În condiţiile în care linia era retrasă din exploatare, producţia de energie electrică din hidrocentralele de pe râurile Argeş şi Olt nu a mai putut fi evacuată prin sistemul de transport, la tensiunea de 220 kV, fiind astfel supraîncărcată reţeaua de 110 kV. Astfel, în final s-a ajuns la declanşarea în cascadă ale liniilor de 110 kV şi la rămânerea fără energie electrică a consumatorilor din judeţele Argeş şi Vâlcea.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie