Sonda spaţială Juno intră pe orbita lui Jupiter după cinci ani de călătorie (video)

După ce a călătorit 2.800 milioane de kilometri, nava spaţială Juno a NASA a intrat în câmpul gravitaţional al planetei şi a fost încorporată în orbita sa.
Nava spaţială Juno de la NASA
Nava spaţială Juno de la NASA (NASA/JPL)

Juno orbitează deja în jurul lui Jupiter. După o călătorie de aproape cinci ani şi 2.800 milioane de kilometri de la Cape Canaveral (Florida), această navă spaţială trimisă în spaţiu de NASA a finalizat cu succes manevra de a ajunge în prima dintre cele 37 de orbite pe care le va realiza în următoarele 20 de luni, conform semnalului primit luni, 4 iulie, în jurul orei 23:53, ora locală.

În tot acest timp, misiunea Juno va încerca să descopere secretele originilor Sistemului Solar pe care această planetă, cu o masă de 300 de ori mai mare decât a Pământului, le păstrează dincolo de stratul de nori care o acoperă.

Aşa cum era de aşteptat, datorită faptului că s-a apropiat de Jupiter la peste 200.000 de kilometri pe oră, sonda şi-a aprins motorul principal timp de 35 minute pentru a-şi încetini cursul şi s-a lăsat capturată de gravitaţia planetei, încadrându-se, astfel, pe orbita sa.

În momentul în care a fost primit semnalul care a confirmat că manevra a fost efectuată, membrii misiunii, care aşteptau acest moment în camera de control de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, California, au izbucnit în aplauze.

"Tocmai am terminat de făcut cel mai greu lucru pe care NASA l-a făcut vreodată", a declarat investigatorul principal al misiunii, Scott Bolton. Potrivit celor declarate presei, aceasta este singura dată când nu i-a fost indiferent să rămână "blocat într-o cameră fără ferestre, în noaptea de 4 iulie", referindu-se la festivităţile aniversării independenţei Statelor Unite.

"Ziua Independenţei este întotdeauna ceva de sărbătorit, dar astăzi putem adăuga la întemeierea Statelor Unite un alt motiv de sărbătorit, acela că Juno se află în Jupiter", a declarat administratorul de la NASA, Charlie Bolden. "Cu Juno, a adăugat, vom investiga necunoscutele marilor centuri de radiaţii ale planetei Jupiter pentru a înţelege nu numai misterele din interiorul planetei, dar şi modul în care s-a născut şi cum a evoluat Sistemul Solar ca întreg".

Responsabilii misiunii au respirat uşuraţi după ce a fost depăşită cea mai delicată fază a lungului drum efectuat de Juno spre Jupiter. "Nava s-a comportat perfect, ceea ce este întotdeauna frumos atunci când se conduce un vehicul peste 2.800 milioane de kilometri", a declarat managerul de proiect de la JPL, Rick Nybakken.

Aceasta este nava care s-a apropiat cel mai mult de Jupiter până în prezent, văzând că va întâlni aproximativ 4.000 de kilometri de nori în jurul planetei. Este, de asemenea, prima navă spaţială pregătită să opereze în centurile de radiaţii intense ale acestei planete şi prima care funcţionează cu energie solară, lucru care i-a permis să ajungă atât de departe.

Printre multele instrumente pe care Juno le poartă se află: un radiometru cu microunde (MWR), care se va ocupa de măsurarea cantităţilor de apă (şi, prin urmare, de oxigen) în atmosfera lui Jupiter; un magnetometru care va desena o hartă detaliată tridimensională a câmpului magnetic, precum şi un sistem de telecomunicaţii pentru a studia câmpul gravitaţional şi, prin urmare, să înţeleagă structura internă a planetei, precum şi o echipă de senzori pentru a analiza aurorele spectaculoase de la poli.

Cu datele colectate, oamenii de ştiinţă speră să descopere modul în care s-a format şi a evoluat Jupiter şi, în acelaşi timp, să înţeleagă originile Sistemului Solar şi ale altor sisteme planetare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură