Activişti civici din Chişinău: Primăria lui Dorin Chirtoacă peste un focar de corupţie

Raportul primarului Dorin Chirtoacă nu a fost trecut cu vederea. După protestul din timpul discursului, acesta a fost criticat de mai mulţi activişti civici în cadrul unei emisiuni de dezbateri.
Mai mulţi activişti protestează în timpul discursului lui Chirtoacă
Mai mulţi activişti protestează în timpul discursului lui Chirtoacă (Facebook.com / constantin.grigorita)

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă este considerat de mai mulţi activişti civici, cât şi membri ai Consiliului Municipal Chişinău ca fiind parte a sistemului lui Plahotniuc, întrucât majoritatea deciziilor pe care le ia sunt dirijate de acesta. Potrivit activiştilor, primăria este un focar de corupţie şi nu Chirtoacă ar trebui să iasă cu un raport în faţa poporului, ci ar trebui ca Centrul Naţional Anticorupţie să prezinte câte dosare penale de corupţie sunt în primărie şi câte au ajuns în judecată.

„Toţi banii care se adună în troleibuze sunt bani pe care FISC-ul nu îi poate calcula, atâta timp cât biletul nu are nici o valoare fiscală. Dar cea mai mare spălare de bani se face prin procurarea abonamentelor. Sute de mii de lei care nu sunt impozitaţi. Chirtoacă face mai mult politică decât chestii reale. Cât de greu s-au construit celelalte drumuri cum ar fi Vasile Alecsandri sau bulevardul Negruzzi, dar cum a ajuns la Ştefan cel Mare - nu observaţi cât de repede a ajuns până în PMAN? De ce? Fiindcă este comandă directă de la Plahotniuc lui Ghimpu. „Fă ce vrei, dar scoate protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale”. Şi zilele acestea Orăşelul Demnităţii va fi scos”, a declarat activistul civic Andrei Donică în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Activistul civic şi jurnalistul Oleg Brega consideră că este inutil să încercăm să găsim realizări în ceea ce a făcut Chirtoacă, făcând referire la raportul prezentat de primarul Capitalei.

„După un an de mandat sau după un prim-mandat poţi să faci o listă lungă care să îţi ia o emisiune întreagă să vorbeşti despre realizările pe care le-ai făcut. În discursul lui de ieri nu am văzut decât demagogie şi vorbe goale, cum face 8 ani de-a rândul după fiecare mandat. Ne spune că „Da, s-a făcut”, dar nu se vede. Ne recomandă să stăm în casă şi să-i citim raportul, ar putea să pară că e minunat, că e un primar european şi o capitală europeană. Dar dacă ieşim în stradă, fie în suburbii sau în oraş sau dacă urcăm în transportul public sau dacă umblăm cu bicicleta, ne punem mâinile în cap şi ne umplem de zăduf. Atât de ineficient ca primarul Chirtoacă încă nu a fost altul în istorie”, a subliniat Brega.

Un alt subiect abordat de jurnalist a fost modul în care se fac reparaţiile în Chişinău. În opinia activistului cel mai mare pericol la momentul actual în capitală îl prezintă gropile pentru instalarea pilonilor de electricitate, care cel mult sunt semnalizate cu o panglică galbenă, pe care un orb sau un slab văzător nu o vede şi ar putea cădea în groapă peste armătură. „Cine mai construieşte în felul acesta într-o capitală europeană cum pretinde Chirtoacă? Firma care se ocupă de reparaţie, nu poate să pună panouri de semnalizare normale?”, a adăugat Brega.

Un alt activist la fel de nemulţumit de activitatea de nouă ani a primarului Dorin Chirtoacă este şi Vitalie Voznoi, care după o perioadă în Consiliul Municipal a reuşit să observe mult mai multe decât cei din afară.

„Asta a fost alianţă politică, pur geopolitică, şi noi timp de jumătate de an am stat fără nicio decizie. Acestea sunt realizările lui Chirtoacă. Si desigur, manipularea la care el este un specialist în domeniu. Aceasta a fost confirmată ieri, când el a pus evenimentul său la ora 11:00 când ştia că în cadrul primăriei vor avea loc discuţii în format larg pentru demiterea lui. Şi eu cred că acesta este un fel de curaj pentru acest domn, care este dirijat de sistemul lui Plahotniuc. Azi trebuia să vină cu un raport de la Spaţii Verzi referitor la defrişarea copacilor de pe Ştefan cel Mare, dar nu a venit. Acesta este sistemul lui Dorin Chirtoacă, când el nu vine cu schiţă de proiect sau cu un plan general de dezvoltare a Chişinăului, dar vine cu nişte acţiuni care vin împotriva capitalei. La raport ar trebui să vină CNA şi să spună câte dosare penale sunt în primărie şi câte s-au dus în judecată”.

„Este clar că mai bine nu poate să fie. Acest om, această echipă a demonstrat că nu vrea să facă nimic decât să acumuleze bani prin firme offshore şi aşa mai departe”, a opinat activistul civic, Andrei Donică, fiind completat de Oleg Brega, potrivit căruia peste un an lucrurile mai degrabă se vor degrada.

„Ar putea fi o schimbare spre bine dacă Chirtoacă va simţi că îi fuge pământul de sub picioare şi că va avea de pierdut şi el, partidul lui şi clanul mafiot care îi stă în spate şi îşi va da demisia. Cel mai frumos discurs ar fi fost ieri dacă ar fi spus: „Mă scuzaţi, plec”. Trei cuvine era suficient să zică şi ar fi devenit erou naţional”, a conchis Brega.

După 9 ani de mandat, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă si-a prezentat raportul de activitate pentru anul 2015. La scurt timp însă, discursul acestuia a fost întrerupt de mai mulţi protestatari care l-au huiduit şi fluierat pe toată durata evenimentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe