Două cutremure au lovit coasta Japoniei în apropiere de Fukushima

Curenţi oceanici care transporta apa radioaciva de la Fukushima, ianuarie 2014
Curenţi oceanici care transporta apa radioaciva de la Fukushima, ianuarie 2014 (google maps)

Două cutremure cu magnitudinea de peste cinci grade au fost înregistrate în vecinătatea coastei estice a Japoniei, în apropierea de Fukushima, a anunţat Geological Survey, adăugând că nu există riscul ca seismele să fi deteriorat centrala nucleară.

Epicentrul primului cutremur, care a avut o magnitudine de 5,7 grade, a fost localizat la 91 de kilometri de coasta insulei Honshu, şi la o adâncime de 22 de kilometri, la scurt timp după ora 3 dimineaţa.

Al doilea cutremur, cu magnitudine de 5,6 grade, a fost resimţit două ore mai târziu, puţin mai aproape de ţărm, şi s-a produs la o adâncime de 39 de kilometri. Cele mai apropiate oraşe de epicentrul cutremurului sunt Iwaki, Kita-Ibaraki, Namie şi Hitachi.

Aceeaşi zonă de coastă a fost lovită în martie 2011 de un cutremur devastator şi de un tsunami ce a urmat după acesta, provocând moartea a peste 18.000 de persoane. Incidentul a provocat o avariere la centrala nucleară de la Fukushima – cel mai grav accident nuclear din ultimele decenii.

Tokyo Electric Power Company (TEPCO), care administrează centrala de la Fukushima, spune că nu a găsit nicio neregulă după aceste cutremure. De asemenea, nici celelalte două centrale din regiune nu au raportat probleme.

Agenţia Meteorologică a Japoniei a pus magnitudinea primului cutremur de luni puţin mai sus de 5,8 grade, adăugând că nu există riscul imediat al unui tsunami.

Japonia este situată deasupra locului de întâlnire a mai multor plăci tectonice şi este lovită de număr mare de cutremure relativ violente în fiecare an. Însă din cauza regulilor strice folosite în construcţia clădirilor, chiar şi cutremurele puternice care ar putea să provoace haos în alte ţări trec fără să cauzeze prea multe pagube.

În noapte de duminică, un cutremur moderat cu magnitudinea de 5,6 grade a lovit nordul districtului Honshu însă nu a fost raportată nicio pagubă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe