Dosarul şpăgii de la Ministerul Agriculturii. Procurorii DNA au trecut la reţineri

Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
09.01.2015

Imediat după percheziţiile de la Ministerul Agriculturii - fieful liderului conservator Daniel Constantin -, procurorii DNA au trecut la reţineri. Printe cei care şi-au petrecut noaptea în arest se numără secretarul general din cadrul instituţiei, Virgil Găman, secretarul de stat Nagy Peter Tamas, precum şi alte două persoane, administratori ai unor societăţi comerciale. Însă aceştia nu sunt singurii vizaţi în dosar, autorităţile informând în cadrul unui comunicat de presă că se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Procurorii DNA îl acuză pe secretarul general Virgil Găman de luare de mită, instigare la uz de fals, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi de instigare la spălare de bani. Nagy Peter Tamas este suspectat de luare de mită, instigare la uz de fals, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi de instigare la spălare de bani.

Vasilescu Claudiu şi Haller Zoltan-Jozsef, administratori ai unor societăţi comerciale, sunt acuzaţi de complicitate la luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

Inculpaţii urmează să fie prezentaţi, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În ordonanţele de reţinere se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

"În cursul lunii octombrie 2014, cu ocazia organizării unor evenimente agricole, inculpaţii Găman Virgil-Laurenţiu, în calitate de secretar general al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Nagy Peter Tamas, în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în contextul îndeplinirii unui act ce intra în atribuţiile de serviciu ale acestora, au pretins de la persoane din conducerea firmei organizatoare suma de 40.000 euro.

Această sumă de bani, ce reprezenta o parte din valoarea de 414.160 euro a contractului încheiat între firma organizatoare, în calitate de prestator, şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în calitate de beneficiar, urma sa fie virată către cei doi inculpaţi prin intermediul unei firme agreate de aceştia.

Deoarece, persoanele din conducerea firmei organizatoare a evenimentelor le-au învederat inculpaţilor Găman Virgil-Laurenţiu şi Nagy Peter Tamas faptul că suma de 40.000 euro nu poate fi plătită către o singură societate comercială, întrucât competenţele lor sunt limitate la semnarea contractelor cu o valoare de până la 15.000 euro, cei doi au fost de acord ca suma de 40.000 euro să fie plătită către mai multe firme agreate de ei.

Astfel, în data de 11 decembrie 2014, cei doi inculpaţi, reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, au primit prin intermediul firmelor administrate de inculpaţii Vasilescu Claudiu, Haller Zoltan-Jozsef şi o altă persoană, suma totală de 176.904,9 lei, din care 64.480 lei i-au revenit inculpatului Nagy Peter Tamas, iar restul inculpatului Găman Virgil-Laurenţiu.

Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziţiei şi circulaţiei banilor, inculpaţii Găman Virgil-Laurenţiu şi Nagy Peter Tamas i-au determinat pe administratorii firmelor respective să întocmească, în fals, mai multe contracte de prestări servicii către firma organizatoare."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor