Dosarul Rompetrol II, clasat. Licu anunţă că va discuta cu conducerea DIICOT

Bogdan Licu
Bogdan Licu (pandurul.ro)

Procurorul general Bogdan Licu s-a declarat nemulţumit de faptul că DIICOT a clasat dosarul Rompetrol II, la trei ani de la disjungerea dintr-o altă cauză şi anunţă că va merge marţi seara la o discuţie cu conducerea respectivului parchet.

Licu a mai precizat că a aflat despre clasarea dosarului „Rompetrol II” în timp ce se afla în şedinţa de la CSM, relatează Digi24.ro

„Cum aţi aflat dumneavoastră am aflat şi eu, astfel că acum mă duc la sediul DIICOT-ului ca să mă informez. Am convocat conducerea DIICOT-ului pentru discuţie pe această temă. (..) Am fost în şedinţă. Doar am spus că mă duc până la dânşii să stăm de vorbă. O să mă duc să mă interesez exact despre ce e vorba. Este un dosar în care s-a dispus o soluţie de clasare şi ca în orice alt dosar se poate formula plângere împotriva soluţiei. Atunci vom vedea”, a spus Licu.

Reamintim că procurorii DIICOT au clasat marţi dosarul Rompetrol II şi au dispus ridicarea sechestrelor în valoare de miliarde de lei.

„Societăţilor KMG Internaţional NV („KMGI”), Oilfield Exploration Business Solutions SA şi Rompetrol Rafinare SA, le-a fost comunicată la data de 9 Decembrie 2019 Ordonanţa DIICOT emisă la data de 5 Decembrie 2019 în Dosarul penal nr. 225/D/P/2006. Prin această Ordonanţă au fost clasate acuzaţiile penale şi au fost ridicate majoritatea măsurilor asiguratorii impuse anterior de DIICOT prin Ordonanţele din 6 Mai 2016, astfel cum au fost reconfigurate prin Ordonanţa din 18 aprilie 2018”, se arată într-un anunţ al Rompetrol Rafinare publicat la BVB.

Cercetările în dosarul Rompetrol II au fost demarate în luna mai 2016 iar DIICOT a pus atunci sechestre de aproximativ trei miliarde de lei pe acţiunile rafinăriei Petromidia şi pe conturile unor persoane fizice. Dosarul a fost disjuns dintr-o cauză trimisă în judecată în anul 2006, investigaţiile vizând intervalul 1998-2003, în ultimii trei ani Guvernul României fiind condus de Adrian Năstase.

În primul dosar „Rompetrol”, au fost trimise în judecată 13 persoane, printre care afaceristul Dinu Patriciu, fostul ministru Sorin Pantiş şi Sorin Roşca Stănescu.