Dosarul Nionoksa: trei diplomaţi americani expulzaţi dintr-un tren în Rusia

Cale ferată
Cale ferată (Sean Gallup / Getty Images)

Trei diplomaţi americani au fost daţi jos dintr-un tren care circula spre oraşe ruseşti în prezent supuse accesului restricţionat din cauza unei explozii care a implicat un experiment eşuat de propulsie nucleară.

Potrivit Wall Street Journal, care citează mass-media rusă, „diplomaţii au fost daţi jos din tren, luni 14 octombrie, întrucât acesta se îndrepta către Nionoksa, un sat închis lângă principalul poligon de testare al Marinei Ruse - Severodvinsk - oraş în care străinii au nevoie de permisiune specială pentru a intra“.

Potrivit agenţiei ruse de ştiri Interfax, incidentul s-a produs în jurul orei 18, luni, la staţia Severodvinsk. Ataşaţi ai Marinei şi armatei au fost printre cei trei oficiali verificaţi şi opriţi.

„La verificarea documentelor, pasagerii trenului Nionoksa-Severodvinsk au găsit trei cetăţeni străini”, a declarat sursa agenţiei.

Nu se ştie ce s-a întâmplat cu cei trei diplomaţi ai SUA după ce au fost expulzaţi din tren, potrivit WSJ.

Departamentul de Stat a declarat într-un e-mail că „diplomaţii americani erau în călătorie oficială şi au notificat în mod corespunzător autorităţile ruse despre călătoria pe care doresc să o întreprindă”. Însă potrivit TASS, diplomaţii americani au încălcat legea rusă, însă nu s-au dat detalii despre motivul exăulzării.

Şapte persoane au fost ucise în explozia din 8 august, printre care cinci oameni de ştiinţă. Incidentul s-a petrecut la una dintre instalaţiile secrete de cercetare nucleară ale Rusiei, în oraşul închis Sarov.

Explozia nucleară a fost detectată până în Norvegia, care a raportat că în regiunea de nord a ţării au fost detectate „cantităţi minime de iod radioactiv”.

Când pentru autorităţile ruse a devenit clar că nu pot păstra secretul asupra exploziei, Centrul Nuclear Federal rus a recunoscut că activitatea agenţiei include dezvoltarea de „surse miniaturizate de energie care folosesc materiale [fisionabile]”.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat că explozia s-a produs în timp ce testează un „sistem de arme“.

Putin a anunţat pentru prima dată tehnologia experimentală în timpul unui discurs din 2018 care prezenta evoluţiile tehnologiei ruse de apărare. Principala afirmaţie care a produs uimire, legată de programul de rachete hipersonice este aceea că modelul pe care încercau sa îl construiască oamenii Kremlinului ar putea traversa globul la nesfârşit la viteze „mai mari decât Mach 5” pe baza sistemului de propulsie cu energie nucleară.

Potrivit Radio Europa Liberă accidentul s-a produs probabil în timp ce Rusia încerca să salveze o rachetă căzută pe fundul Mării Albe.

Documentele, fotografiile, imaginile din satelit şi alte materiale open-source revizuite de RFE indică faptul că explozia a fost provocată de un accident - cel mai probabil survenit sub apă, sau chiar lângă suprafaţă - în Nionoksa, unde sovieticii şi producătorii ruşi de rachete au efectuat teste de zeci de ani.