Dosarul Lukoil, disjuns. Petrotel Lukoil SA acuzată că a făcut afaceri cu firme controlate de persoane sub sancţiunea UE

(NIKOLAY DOYCHINOV/AFP/Getty Images)
Loredana Diacu
05.08.2015

Procurorii care au instrumentat dosarul Lukoil au dispus disjungerea cercetărilor şi urmărirea penală a SC Petrotel Lukoil şi a directorului acesteia, Andrey Bogdanov, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, relatează Mediafax. Alte 39 de firme au calitatea de suspect, pentru complicitate la cele două infracţiuni.

De asemenea, a fost disjunsă cauza în vederea efectuării urmăririi penale faţă de compania Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acţionar majoritar al rafinăriei de la Ploieşti, aceasta urmând să fie cercetată pentru infracţiunile de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, fapte comise în perioada 2008-2010 inclusiv.

Totodată, procurorul a dispus disjungerea cauzei în vederea urmăririi penale faţă de 39 de societăţi comerciale cu răspundere limitată suspectate de comiterea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, precizează documentul citat.

Reamintim că procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au trimis luni în judecată SC Petrotel Lukoil Ploieşti, directorul companiei, Andrey Iurevici Bogdanov, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda şi alte cinci persoane, sub acuzaţia că au creat statului român un prejudiciu de 1,76 miliarde euro.

Pentru recuperarea prejudiciului de 7.597.094.338,10 lei, echivalentul a 1.766.766.125,10 EUR., procurorii au pus sechestru pe o serie de acţiuni, pe primele de emisiune deţinute de LUKOIL EUROPE HOLDINGS BVATRIUM Olanda, acţionar majoritar în cadrul SC PETROTEL LUKOIL SA Ploieşti şi au instituit poprire pe conturi bancare ale PETROTEL LUKOIL SA Ploieşti şi EUROPE HOLDINGS BVATRIUM la bănci în străinătate.

Un alt aspect interesant în acest dosar, pe lângă dimensiunea uriaşă a evaziunii, constă în faptul că, potrivit euractiv.ro, care citează rechizitoriul procurorilor, filiala românească a Lukoil a făcut mai multe tranzacţii cu offshore-uri controlate de persoane aflate sub sancţiuni impuse de Uniunea Europeană.

”Un alt mecanism identificat în relaţiile comerciale ale SC Petrotel Lukoil SA este tranzacţionarea cu entităţi înregistrate în jurisdicţia off-shore şi care sunt controlate de persoane faţă de care există un regim sancţionator impus la nivelul Uniunii Europene. În ceea ce priveşte fondurile obţinute din aceste tranzacţii comerciale, se conturează ipoteza că sunt amestecate cu fonduri ilicite şi ulterior externalizate în cea mai mare parte către entităţile afiliate SC Petrotel Lukoil SA”, scriu procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în rechizitoriul din acest dosar, document obţinut de Euractiv.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor