Dosarul ICA: Voiculescu, condamnat la 10 ani închisoare cu executare

Dan Voiculescu
Dan Voiculescu (Epoch Times România)

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a dat sentinţele vineri în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Dan Voiculescu a primit 10 ani cu executare şi 5 ani de interzicere a drepturilor civile. Decizia este definitivă.

În urma deciziei instanţei, urmează să fie recuperat şi prejudiciul creat în acest dosar, de circa 60 de milioane de euro. Acestă sumă ar urma să fie recuperată prin confiscarea clădirii-turn în care se află sediul Grivco, al celei în care se află sediul televiziunilor Antena 1 şi Antena 3, precum şi a chiriei plătite de Romtelecom începând din anul 2006.

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi Corneliu Popa la 8 ani de închisoare, Gheorghe Mencinicopschi la 8 ani închisoare, Sorin Pantiş la 7 închisoare, Cătălin Sandu Jean la 6 ani închisoare, Vlad Săvulescu la 6 ani închisoare şi Flavius Adrian Pop Jean la 5 ani închisoare.

Corneliu Popa şi Cătălin Sandu Jean au mai primit cinci ani de interzicere a drepturilor civile.

Totodată, au mai fost condamnaţi Gheorghe Sin la 4 ani închisoare cu suspendare, Alexandru Petre - 3 ani de închisoare cu suspendare, Grigore Marinescu - 3 ani de închisoare cu suspendare, Vica Ene - 3 ani de închisoare cu suspendare.

Ziua pronunţării a fost anunţată joi, după ce avocaţii inculpaţilor au depus la instanţă concluziile finale, în scris.

Apărătorii inculpaţilor din dosarul ICA au cerut, marţi, în pledoariile finale, achitarea clienţilor lor, pe motiv că aceştia sunt nevinovaţi, precum şi ridicarea sechestrului asigurator pus în cazul mai multor inculpaţi.

La acelaşi termen, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a prezentat concluziile finale în dosarul ICA, cerând magistraţilor de la CAB să respingă apelul inculpaţilor, cererea de schimbare a încadrării juridice din spălare de bani în tăinuire şi contestaţia fiicelor lui Voiculescu privind sechestrul asigurător.

DNA a cerut schimbarea încadrării juridice a faptelor judecate, din art. 29 lit. c în art. 29 lit. b şi c din Legea 656/2002 republicată în 2012 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism.

Dosarul privind privatizarea ICA se judecă din 1 iulie de completul format din magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea de la CAB, cei doi fiind desemnaţi după ce preşedintele completului iniţial, Stan Mustaţă, a fost arestat pentru trafic de influenţă, iar judecătorul Florica Duţă s-a pensionat.

În 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani.

Dan Voiculescu şi alte 12 persoane au fost trimişi în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.