Dosarul "Ferma Băneasa" ajunge la final. 7 ani de închisoare pentru Puiu Popoviciu

Judecat într-un dosar cu un prejudiciu de circa 620 milioane de lei, Puiu Popoviciu a primit o condamnare de 7 ani de închisoare cu executare.
(photos.com)

Afaceristul Puiu Popoviciu a primit, miercuri, 7 ani de închisoare cu executare în dosarul "Ferma Băneasa". Sentinţa este definitivă şi este cu 2 ani mai mică decât cea pronunţată de instanţa de fond.

Reamintim că în acest dosar, Popoviciu era acuzat de fapte de corupţie în legătură cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Capitală, pentru un teren de 224 de hectare. De altfel, rectorul USAMV, Ioan Niculae Alecu, a fost condamnat şi el la şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, în perioada 2000 - 2004, Popoviciu a intrat în mod ilegal în posesia a 224 de hectare de teren din Băneasa, proprietate a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMV). Cu ajutorul rectorului universităţii, Ioan Niculae Alecu, terenul respectiv, ce aparţinea domeniului public al statului, a fost trecut ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu. Transferul a fost realizat în baza unui contract ilegal, afirmă procurorii. În plus, terenul, la care, conform presei, tânjea şi latifundiarul Gigi Becali, a fost mult subevaluat:

"În condiţiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se află în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN1 Bucureşti-Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale", notează procurorii în documentul citat.

Prejudiciul cauzat USAMV este de aproape 620 de milioane de lei.

În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei Ioan Niculae Alecu, rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, Mihai Ion Florin Luican, prefect al municipiului Bucureşti şi preşedinte al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, Gabriel Toader, secretar Prefectura Bucureşti şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, Ioan Todiraş, viceprimar al Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, Lizeta Minea, secretar Primărie Sector 1 şi membru al subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 din cadrul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, Gheorghe Petrulian, şef OCOOTA Bucureşti şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, Ştefan Diaconescu, secretar ştiinţific şi rector în cadrul USAMV Bucureşti, toţi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, Petru Pitcovici, şef Divizie Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie din MAI pentru complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului, şi Andrei Mihai Bejinaru, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne