Puiu Popoviciu, nouă ani cu executare în dosarul "Băneasa"

Judecătorii au împărţit astăzi pedepsele în dosarul "Băneasa", dosar în care omul de afaceri "Puiu" Popoviciu este acuzat că a prejudiciat Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti cu aproape 620 de milioane de lei.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Controversatul om de afaceri Gabriel "Puiu" Popoviciu a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie în legătură cu retrocedarea unor terenuri din zona Băneasa, decizie luată joi de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

În acelaşi dosar, fostul şef DGIPI, Cornel Şerban, a primit 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare, Ioan Alecu, rectorul USAMV Bucureşti - 6 ani închisoare, fostul şef în Direcţia Generală Anticorupţie din MAI Petru Pitcovici - 2 ani închisoare, Mihai Luican, fostul prefect al Capitalei - un an închisoare, Ştefan Diaconescu - 5 ani, Andrei Mihai Bejenaru - 7 ani, Gabriel Răsvan Toader şi Ioan Todiraş - un an).

La rândul lor, inculpaţii Lizeta Minea şi Gheorghe Petrulian au primit câte doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

În ceea ce priveşte latura civilă a procesului, judecătorii au dispus disjungerea sub acest aspect. Decizia instanţei nu este este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Reamintim că Gabriel Aurel Popoviciu este acuzat că, în perioada 2000 - 2004 a intrat în mod ilegal în posesia a 224 de hectare de teren din Băneasa, proprietate a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMV). Cu ajutorul rectorului universităţii, Ioan Niculae Alecu, terenul respectiv, ce aparţinea domeniului public al statului, a fost trecut ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu. Transferul a fost realizat în baza unui contract ilegal, afirmă procurorii. În plus, terenul, la care, conform presei, tânjea şi latifundiarul Gigi Becali, a fost mult subevaluat:

"În condiţiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se află în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN1 Bucureşti-Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale", notează procurorii în documentul citat.

Puiu Popoviciu a fost trimis în judecată în decembrie 2012, alături de alte nouă persoane, printre care fostul şef al DGIPI Cornel Şerban. Popoviciu a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, precum şi de dare de mită, iar fostul şef al DGIPI, de complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului.

Prejudiciul cauzat USAMV este de aproape 620 de milioane de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne