Dosarul decontărilor ilegale: Trei medici, condamnaţi la câte 3 ani şi 6 luni de închisoare

(photos.com)
Flori Mladin
08.02.2014

Trei medici au fost condamnaţi la câte trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, iar alte 16 persoane au primit pedepse cu suspendare şi amenzi penale, în dosarul de decontări frauduloase ale unor bilete false de trimitere pentru investigaţii paraclinice şi pentru servicii medicale clinice.

Tribunalul Bucureşti a stabilit, la sfârşitul lunii ianuarie primele condamnări în acest caz, fiind dată o soluţie de condamnare pentru 19 persoane judecate în dosar.

Au fost condamnate persoanele care au optat pentru recunoaşterea totală a vinovăţiei, aşa cum au stabilit-o procurorii. În cazul în care este recunoscută vinovăţia, potrivit prevederilor legale se scade o treime din limitele de pedeapsă ale infracţiunilor pentru care sunt judecate persoanele în cauză.

Tribunalul Bucureşti a condamnat-o pe Monica Ursu la trei de ani închisoare pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată - pentru 1.355 de bilete de trimitere pentru investigaţii paraclinice falsificate -, la un an de închisoare pentru fals intelectual în formă continuată, doi ani de închisoare pentru luare de mită - 11 fapte - în formă continuată, pedeapsa cea mai grea, de trei ani fiind sporită de judecătorul Tribunalului Bucureşti cu şase luni, astfel că aceasta va executa trei ani şi jumătate de închisoare.

Instanţa a dispus şi confiscarea sumei de 26.586,36 de lei de la Monica Ursu, reprezentând obiectul infracţiunii de luare de mită.

Alina Cristina Traşcă a fost condamnată de tribunal la trei ani închisoare pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, respectiv pentru 2.026 acte materiale constând în bilete de trimitere pentru investigaţii paraclinice, la doi ani pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată, pentru 565 de bilete de trimitere pentru investigaţii clinice, şi la un an de închisoare pentru complicitate la fals intelectual în formă continuată. Pedeapsa acesteia a fost, de asemenea, sporită cu jumătate de an de închisoare astfel că medicul Alina Traşcă va executa trei ani şi jumătate de închisoare.

Judecătorul a condamnat-o tot la trei ani şi jumătate de închisoare pe Luiza Elena Iloiu pentru 6.113 bilete de trimitere pentru investigaţii paraclinice falsificate, care au făcut obiectul faptelor de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată, se specifică în minuta deciziei.

Pe lângă cei trei medici, alte 16 persoane au mai fost condamnate, pentru acelaşi gen de infracţiuni, la pedepse cuprinse între şase luni şi trei ani de închisoare cu suspendare şi amenzi penale cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei.

Instanţa a menţinut toate sechestrele asiguratorii puse pe bunurile mobile sau imobile ale celor condamnaţi, anulând biletele de trimitere falsificate.

Decizia poate fi atacată cu apel.

Pe 24 aprilie 2013, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au trimis în judecată 45 de persoane, printre care 19 medici, 13 asistente medicale şi 12 angajaţi şi administratori de la două laboratoare de analiză, pentru deconturi ilegale de analize.

Persoanele care au fost trimise în judecată sunt acuzate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, luare şi dare de mită.

Pentru deconturi ilegale de analize, magistraţii i-au pus sub acuzare pe medicii: Carmen Simona Bizinche, Natalia Zarjinţchi, Sorina Crenguţa Şerboiu (medic specialist radiologie), Mohamad El- Rifai, Viorel Ordeanu, Monica Natalia Ţocu, Maria Munteanu, Muteba Kanda, Mihaela Liliana Ivaşcu (medic de familie), Mihaela Gheorghiu, Anda Mariana Iosup (medic de familie), Rodica Lazăr Contes (medic specialist pediatrie şi ecografie), Monica Ursu (medic specialist obstetrică şi ginecologie), Rodica Steluţa Matei, Corina Gabriela Iancu (medic endocrinolog), Sergiu Mihai Bârsan, Alexandru Cristian Vasile Bugarin, Răzvan Florea şi Bogdan Ioan Coculescu.

Totodată, au fost trimse în judecată şi asistentele medicale: Teodora Marin, Mihaela Pană, Dănuţa Călin, Anca Luisa Teleguţă, Mihaela Luminiţa Cristea, Aurica Nimigean, Dana Maria Buduluca, Melania Pandrea, Corina Pantazi, Ileana Gheorghe, Cristina Alina Traşcă, Marinela Zărnescu şi Valentina Drăguşin.

În faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti vor ajunge şi 12 angajaţi şi administratori de la două laboratoare de analize, şi anume: Semseddin Daşkiran (administratorul CityLab), Suleyman Nemitanli (administratorul Uromed Center), Ioana Coconeanu (operator calculator CityLab), Alina Alexandra Eremia, Ana-Maria Baciu (biolog la CityLab), Irina Cristea (biolog la CityLab), Mihai Stânciu, Kamal Osman, Luiza Elena Iloiu, Constantin Stoica, Dănuţ Vlase şi Angelica Adriana Stânciu.

Conform procurorilor Parchetului Tribunal, angajaţii şi administratorii laboratoarelor de de analize medicale Uromed Center şi CityLab fraudau bugetul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) prin "decontarea frauduloasă a contravalorii unor bilete de trimitere pentru investigaţii paraclinice (analize) false şi unor bilete de trimitere pentru servicii medicale clinice (consultaţii) false". Astfel, aceştia ar fi cauzat un prejudiciu de 2.145.781,26 de lei.

Potrivit rechizitoriului, angajaţii celor două laboratoare luau legătura cu un medic specialist sau de familie, iar apoi doctorii sau asistentele medicale emiteau bilete de trimitere false pentru investigaţii paraclinice, compensate, fără acoperire în realitate.

"Biletele erau eliberate pe numele unor pacienţi care nu fuseseră consultaţi sau, deşi au fost consultaţi, nu li s-a recomandat efectuarea unor analize medicale; prin completarea rubricilor biletelor menţionate, medicul face menţiuni nereale cu privire la prescrierea efectuării analizelor în cauză", se arată în comunicatul emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Biletele ar fi fost completate de medici sau de asistentele acestora, iar apoi erau înmânate angajaţilor celor două laboratoare, care le introduceau în circuitul laboratoarelor prin sistemul informatic Medis şi le înaintau pentru decontare la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor