Dosarul Colectiv. Conducerea ISU Bucureşti-Ilfov, suspendată

Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a fost suspendată, după ce în presă au apărut documente care demonstrează că cei de la ISU ştiau că în fosta fabrică Pionierul se organizau evenimente la care participau numere mari de persoane.
Comemorarea celor arşi de vii în Clubul Colectiv, 31 octombrie 2015, Bucureşti.
Comemorarea celor arşi de vii în Clubul Colectiv, 31 octombrie 2015, Bucureşti. (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a recepţionat, marţi, o sesizare din partea mass-media care semnala existenţa unui document privind organizarea unui eveniment cu public numeros în Fabrica Pionierul — etaj 1 şi Club Colectiv (pentru zilele de 25 şi 26 septembrie), anterior producerii tragediei din data de 30 octombrie, se arată într-un comunicat de presă remis Agerpres.

"La primirea sesizării, inspectorul general al IGSU a informat şeful DSU, care a dispus în regim de urgenţă efectuarea unei verificări la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. Din datele preliminare reieşite în urma verificării a rezultat faptul că documentul a fost identificat în corespondenţa primită de IGSU la data de 23 septembrie 2015, în jurul orei 23:30.

Întrucât soluţionarea documentului era de competenţa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, acesta a fost redirecţionat unităţii în cauză, în dimineaţa zilei de 24 septembrie 2015, pentru evaluare şi măsuri", se precizează în comunicatul IGSU.

De asemenea, subliniază sursa citată, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov au fost transmise două adrese către organizatorul evenimentului — Emagic — fără a rezulta că au fost efectuate verificări la faţa locului.

"Pentru asigurarea obiectivităţii activităţilor de verificare, până la finalizarea acestora, inspectorul general al IGSU a dispus punerea la dispoziţie a cadrelor din comanda Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. În cursul zilei de astăzi, inspectorul general al IGSU va desemna o nouă comandă, pentru asigurarea temporară a conducerii unităţii", se mai arată în comunicat.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a prezentat un document din care reiese ISU Bucureşti a primit la sfârşitul lunii septembrie o solicitare a unei firme de organizare de evenimente, în care se anunţau petreceri în Colectiv şi fosta fabrică Pionierul la care urmau să participe 2.000 de persoane. În ciuda acestui fapt, cei de la ISU nu s-au dus să verifice spaţiul pentru aceste concerte şi nu s-a luat nicio măsură. Documentele au fost trimise pe data de 23 septembrie, cu o luna înainte de tragedia de la Colectiv.