Dosarul 10 August. Procurorii investighează diversiunea Springtime

Jandarmeriţa bătută de protestatari
Jandarmeriţa bătută de protestatari (www.stirilekanald.ro)

Procurorii investighează diversiunea Springtime care a dus la violenţele împotriva jandarmeriţei Ştefania şi au justificat intervenţia în forţă, relatează G4Media. Potrivit publicaţiei citate, Parchetul militar a solicitat Spitalului de urgenţă Floreasca informaţii privind instituţiile care s-au interesat în noaptea de 10 spre 11 august 2018 despre starea răniţilor internaţi după violenţele din Piaţa Victoriei de la mitingul Diasporei.

”Cine şi când s-a interesat de starea răniţilor” se precizează în adresa Parchetului militar trimisă săptămâna trecută la Floreasca, au declarat aceleaşi surse.

Cererea procurorilor a fost formulată în contextul în care în urmă cu două săptămâni Parchetul militar anunţa extinderea urmăririi penale in rem pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

”Mai multe acţiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti”.

Potrivit surselor G4media.ro, printre acţiunile suspectate a fi fost diversiuni cu scopul de a provoca şi legitima intervenţia în forţă a Jandarmeriei, inclusiv, împotriva manifestanţilor paşnici, se numără şi momentul Springtime, care a condus la violenţele împotriva jandarmeriţei Ştefania, prezentată apoi de Jandarmerie drept o victimă într-o stare deosebit de gravă.

Atacul asupra jandarmeriţei a dus la ordinul de evacuare a Pieţei Victoriei, pus în practică la ora 23:11, pe 10 august, după ce jandarmii au primit informaţii că ”sunt atacaţi” şi ”doi oameni sunt omorâţi”.

Articolul integral poate fi citit aici.