Dosar: Relaţiile Rusia – UE, via România

Bogdan Costea
02.06.2012

România a exportat anul trecut în Rusia bunuri în valoare de un miliard de euro, în creştere, comparativ cu 831 milioane de euro în 2010, în timp ce importurile au crescut uşor la două miliarde de euro de la două miliarde de euro, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat) în avanpremiera summitului UE-Rusia. Ca urmare a creşterii exporturilor, deficitul balanţei comerciale a României în relaţia cu Rusia a scăzut la 1,075 miliarde de euro în 2011 de la 1,209 miliarde de euro în 2010.

Uniunea Europeană şi Rusia nu sunt doar vecini, ci, de asemenea, parteneri strategici.

La summit, UE va fi reprezentată de Herman Van Rompuy, Preşedintele Consiliului European, şi de către José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene. Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, şi Comisarul pentru energie, Günther Oettinger, vor lua de asemenea parte. Rusia va fi reprezentată de către preşedintele Vladimir Putin, însoţit de ministrul de externe, Serghei Lavrov, şi o serie de alţi miniştri ruşi.

Summit-ul va începe cu cina de duminică, 3 iunie, şi va continua cu o sesiune plenară în dimineaţa zilei de 4 iunie, urmată de un prânz de lucru şi o conferinţă de presă. Pe agenda de lucru se află perspectivele pentru relaţiile UE-Rusia, noul acord între cele două forţe, ca şi problemele regionale şi internaţionale, inclusiv evoluţii în Siria, Orientul Mijlociu şi Iran.

*

Legăturile economice dintre Rusia şi UE au crescut substanţial în ultimii ani. Aderarea Rusiei la OMC, ar trebui să intre în vigoare până în august, este probabil să crească în continuare oportunităţi de afaceri. Rusia rămâne cel mai important al treilea partener comercial al UE, după SUA şi China, cu 108 miliarde de euro în exporturile către Rusia (7% din totalul exporturilor UE, pe locul 4 după SUA, China, Elveţia), şi 199 miliarde de euro în importurile în 2011 (11,8% din totalul importurilor UE, pe locul 2 după China, cea mai mare parte a resurselor de energie). UE este, astfel, de departe cea mai mare piaţă de bunuri ruseşti, reprezentând aproximativ jumătate din exporturile ruseşti în 2011.

Rusia este cel mai important furnizor unic de produse energetice al UE, reprezentând peste 29% din consumul de petrol şi gaze naturale. La rândul său, economia Rusiei rămâne dependentă de exportul de materii prime energetice în UE. În 2011, 79% din exporturile Rusiei spre UE a constat de ţiţei, produse petroliere şi gaze naturale.

*

Din 2003, UE şi Rusia s-au explorat modalităţi de promovare a călători fără viză ca o perspectivă pe termen lung. Un acord de facilitare a eliberării vizelor a intrat în vigoare în 2007, care prevede o taxă de viză mai mică, emiterea de vize cu intrări multiple, documente justificative simplificate şi posibilitatea de a călători fără viză pentru anumite categorii de călători. Negocierile pentru modernizarea acestui acord, de exemplu prin extinderea categoriilor de cetăţeni care pot beneficia, sunt în prezent în curs de desfăşurare.

*
Cooperarea financiară cu Rusia a început la începutul anilor 1990, în cadrul programului TACIS, care a fost între timp a fost înlocuit cu Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat. Din anul 1991, un total de aproximativ 2,8 miliarde euro au fost furnizate prin intermediul Comisiei Europene pentru programele de asistenţă. Un număr de proiecte TACIS sunt încă puse în aplicare până în 2013.

Având în vedere îmbunătăţirile semnificative în poziţia fiscală a Federaţiei Ruse, nevoia pentru volume mari de asistenţă financiară a scăzut. De fapt, Rusia a devenit un donator, iar cooperarea se desfăşoară pe principiul de co-finanţare de către UE şi Rusia. Accentul este pus pe cooperare pentru învăţământul superior, cu Erasmus Mundus şi Tempus, care sprijină mobilitatea studenţilor şi a personalului didactic.

*
Temeiul juridic pentru relaţiile UE cu Rusia este Acordul de Parteneriat şi Cooperare (APC), care a intrat în vigoare la 1 decembrie 1997 pentru o durată iniţială de 10 ani, şi care a fost automat prelungit dincolo de 2007 pe o bază anuală. UE lucrează în prezent împreună cu Rusia privind un nou acord care să înlocuiască APC, căci ambele au avut multe schimbări politice, economice şi sociale de la intrarea în vigoare a APC în 1997. Noul acord trebuie să reflecte aceste modificări, precum şi noile provocări legate de globalizare.

Parteneriatul pentru modernizare a fost lansat la summitul din iunie 2010 când domeniile prioritare de cooperare au fost identificate. Acestea sunt prevăzute în planurile de lucru, care acum sunt puse în aplicare. Aceste priorităţi includ investiţii, comerţ, promovarea IMM-urilor, alinierea reglementărilor tehnice şi standardelor de cercetare şi dezvoltare, promovarea funcţionarea eficientă a sistemului judiciar şi intensificarea luptei împotriva corupţiei, precum şi dialogul cu societatea civilă.

*
Din 2005, între UE şi Rusia au avut loc regulat, la şase luni, consultări privind drepturile omului, iar ultima întâlnire a avut loc în noiembrie 2011. UE a ridicat mai multe probleme în ceea ce priveşte acest aspect cu Rusia, inclusiv situaţia drepturilor omului în Cecenia şi Caucazul de Nord, libertatea de exprimare şi de întrunire, inclusiv libertatea mass-media, situaţia societăţii civile din Rusia, în special în lumina legislaţiei privind ONG-uri şi activităţi extremiste, de funcţionare a sistemului judiciar şi a independenţei acestuia, respectarea standardelor drepturilor omului de către funcţionarii de aplicare a legii, rasismului şi xenofobiei, legislaţia referitoare la alegeri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor