Doi procurori de la CSM, urmăriţi penal. Posibilă implicare a liderilor USL în dosar

Jandarm. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Cristina Boiangiu
11.07.2012

UPDATE 2

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat că nu poate face niciun comentariu despre dosarul în care sunt cercetaţi procurorii CSM George Bălan şi Marcel Sâmpetru. Ea a motivat decizia luată prin faptul că se fac acte procedurale, iar persoanele implicate beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.
Kovesi a mai spus că probatoriul administrat de Direcţia Naţională Anticorupţie în acest dosar este complet.

UPDATE 1

Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, a declarat la un post TV că acţiunea de azi este o palmă pentru obrazul justiţiei. "Nu ştiu dacă cei doi sunt vinovaţi sau nu, însă constat cu bucurie că DNA îşi face treaba. Dacă nu curăţăm justiţia nu vom putea ajunge la o stare de democraţie. Nu este surprinzător că sunt în CSM, este o palmă pe obrazul justiţiei. Important este să curăţăm justiţia", a declarat Monica Macovei.

Reprezentanţii USL, formaţiune care ar fi implicată în negocierea funcţiilor, au respins acuzaţiile. "Numirea era la preşedintele României pentru că numirea procurorilor se face prin decret prezindeţial. Mie mi se pare caraghios. Eu ce să cred că au intervenit la oameni care nu-i puteau numi?", a spus senatorul PSD Dan Şova.

După începerea urmăririi penale împotriva celor doi procurori de la CSM, preşedintele Consiliului Suprem al Magistraturii, Nicoleta Ghica, a declarat că Marcel Sâmpetru şi George Bălan au fost suspendaţi din funcţie.

Ponta: O nouă zi plină de manipulări şi minciuni

Premierul Victor Ponta, al cărui nume a fost vehiculat în dosarul legat de negocierea funcţiilor, a scris la Facebook: "Va urma o nouă zi plină de manipulări şi minciuni! Iată încă o dovadă că nu se poate coabita cu Traian Băsescu. Sunt imun la astfel de atacuri".

El a mai scris pe Twitter un mesaj în engleză: "Nu vreau să am nimic de a face cu alegerea conducerii DNA si a Procurorului General".

****

Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva a doi procurori de la Consiliul Superior al Magistraturii, Romeo Bălan şi Marcel Sâmpetru, conform unor surse judiciare. Cei doi sunt acuzaţi că şi-ar fi negociat funcţiile cu persoane importante din USL.

Este vorba despre funcţiile de procuror şef al DNA şi de procuror general al României. Anchetatori de la DNA au descins miercuri dimineaţă la sediul CSM pentru a face o percheziţie. Deocamdată, vizaţi sunt Romeo Bălan, membru al CSM, şi a consilierului acestuia, Marcel Sâmpetru, fost adjunct al procurorului general în perioada mandatului lui Ilie Botoş. Cei doi procurori ar fi folosit note informative ale DGIPI pentru a obţine sprijin politic, pentru a fi numiţi în funcţiile de procuror şef al DNA şi procuror general al României. În afară de aceste două funcţii, ei au mai negociat şi obţinerea altora în conducerea Ministerului Public.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor