Doi francezi si un german, laureatii premiului Nobel pentru medicina 2008

Francezul Luc Montagnier, castigator al premiului Nobel pentru medicină pe 2008. Francezul Françoise Barré-Sinoussi si germanul Harald zur Hausen au fost recompensati de asemenea cu acelasi premiu pe 2008. (ISSOUF SANOGO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.10.2008

Francezii Françoise Barré-Sinoussi si Luc Montagnier si germanul Harald zur Hausen au fost recompensati cu premiul Nobel pentru medicina pe 2008, pentru descoperirile lor in domeniul virusurilor, transmite AFP.

Cei trei specialisti au fost recompensati pentru cercetarile lor asupra virusurilor, a indicat comitetul Nobel intr-un comunicat.

Francezii Françoise Barré-Sinoussi si Luc Montagnier au descoperit virusul imunodeficientei umane HIV. "Descoperirea a fost esentiala pentru intelegerea modului de actiune al acestei maladii si pentru gasirea unui tratament impotriva retrovirusurilor", s-a precizat in comunicatul comitetului Nobel.

Doctorul Harald zur Hausen a descoperit cauza aparitiei cancerului uterin, provocat de un papilomavirus (HPV), al doilea ca frecventa dintre tipurile de cancer intalnite la femei.

In 2007, premiul Nobel pentru medicina a fost atribuit americanilor Mario Capecchi si Oliver Smithies si britanicului Martin Evans pentru descoperirile lor in domeniul celulelor susa.

Marti va fi atribuit premiul pentru fizica, iar miercuri va fi decernat cel pentru chimie.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 13 octombrie.

Premiul Nobel pentru pace, singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul prestigioaselor distinctii, Alfred Nobel, va fi anuntat pe 10 octombrie.

Premiul Nobel pentru literatura va fi anuntat pe 9 octombrie.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de catre Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii.

Premiile au fost create dupa moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor