DOCUMENTAR - Comploturi de asasinare a lui Vladimir Putin

Vladimir Putin. (ALEXEI NIKOLSKY/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
27.02.2012

Serviciile speciale ruse şi ucrainene au arestat un grup de suspecţi care complotau pentru a-l asasina pe premierul Vladimir Putin, relatează RIA Novosti, precizând că aceasta nu a fost prima tentativă de a-l ucide pe liderul rus.

- În februarie 2000, presa rusă a citat surse din serviciile de securitate potrivit cărora militanţi ceceni complotau pentru a-l asasina pe Putin, în perioada respectivă preşedinte, în cursul unei vizite la Sankt Petersburg, unde urma să asiste la înmormântarea mentorului său Anatoli Sobceak. FSB nici nu a confirmat, nici nu a infirmat informaţiile.

- În septembrie 2000, şeful serviciilor secrete ucrainene, SBU, a anunţat că a arestat patru ceceni şi mai mulţi cetăţeni din Orientul Mijlociu care plănuiau să îl asasineze pe liderul rus în timpul unui summit al fostelor state sovietice organizat la Ialta. Şeful SBU a admis că Ucraina a fost informată de complot de serviciile ruse de informaţii.

- În octombrie 2001, serviciile speciale azere au anunţat că au dejucat un complot de ucidere a lui Putin în timpul unei vizite la Baku, programată pentru ianuarie 2002. Suspectul, cetăţeanul irakian Kianan Rostam, se antrenase în Afganistan şi avea legături cu "persoane care se aflau în taberele lui Osama bin Laden", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului azer pentru Securitate Naţională. Rostam a fost judecat pentru terorism şi condamnat la 10 ani de detenţie.

- În 19 octombrie 2003, ziarul britanic Sunday Times a scris că doi cetăţeni ruşi au fost arestaţi la Londra pentru că ar fi complotat în vederea asasinării lui Putin. Bărbaţii, a căror identitate nu a fost divulgată, erau foşti agenţi KGB şi intenţionau să îl ucidă pe liderul rus în timpul unei vizite în străinătate. Ei au fost eliberaţi ulterior, fără a fi acuzaţi. Autorităţile britanice au acţionat pe baza informaţiilor oferite de Aleksandr Litvinenko, fost ofiţer al FSB, succesorul KGB. Litvinenko, un critic vehement al Kremlinului, a murit în 2006, otrăvit cu o substanţă radioactivă. Se crede că Moscova s-a aflat în spatele crimei.

- În 25 iunie 2007, serviciile turce de securitate au anunţat că au arestat cinci bărbaţi suspectaţi de tentativă de asasinare a lui Putin în timpul unui summit al Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), de la Istanbul. Ei ar fi avut legături cu Al-Qaeda.

- În octombrie 2007, presa rusă a citat sub acoperirea anonimatului surse din serviciile de securitate potrivit cărora atentatori sinucigaşi intenţionau să îl ucidă pe Putin în timpul unei vizite la Teheran. În ianuarie 2008, Iranul a anunţat că a arestat un bărbat acuzat că a răspândit zvonuri false privind posibile comploturi vizându-l pe Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor