Doctor canadian inventează lentile bionice pentru corectarea vederii

O lentilă bionică.
O lentilă bionică. (Captură Foto)

Dr. Garth Webb, un optometrist din provincia canadiană Columbia Britanică, a inventat lentilele bionice Ocumetics, despre care susţine că vor ajuta pacienţii să aiba o vedere perfectă, sugerând că lentilele de contact vor deveni doar o amintire pe parcursul evoluţiei industriei de întreţinere a vederii, conform CBC.

Webb mai susţine că oamenii vor vedea perfect indiferent cât de slăbiţi sau afectaţi sunt ochii lor, adăugând că lentilele bionice vor fi o opţiune pentru cineva care depinde de lentile corectoare şi are peste 25 de ani, când structurile ochiului sunt complet dezvoltate.

“Este vorba de o îmbunătăţire a vederii nemaiîntâlnită până acum”, a declarat Webb despre noua lentilă care arată precum un nasture mic. “Dacă abia poţi vedea ceasul de la 3 metri, cu ajutorul lentilelor bionice vei putea vedea ceasul de la aproape 10 metri.”

O operaţie care durează 8 minute

Optometristul susţine că procedura de implantare a lentilelor este fără dureri – identică cu operaţia de cataractă – şi durează aproximativ 8 minute, iar vederea pacientului va fi imediat corectată.

Webb, care este director general al Ocumetics Technology Corp., a lucrat în ultimii 8 ani şi a cheltuit aproximativ 3 milioane de dolari pentru cercetarea şi dezvoltarea lentilelor bionice, obţinând patente internaţionale şi asigurându-şi o unitate de producţie biomedicală în Delta, Columbia Britanică.

Eforturile lui Webb au culminat cu prezentarea recentă a acestor lentile în faţa a 14 oftalmologi de top din San Diego, cu o zi înaintea unei întâlniri anuale a Societăţii Americane de Cataractă şi Chirurgie Refractivă (ASCRS).

Dr. Vincent DeLuise, un oftalmolog care predă la Universitatea Yale în New Haven, Connecticut şi la Colegiul Medical Weill Cornell din New York City, susţine că a aranjat câteva întâlniri în 17 aprilie, când experţi din diverse domenii au aflat despre noile lentile.

DeLuise a declarat că mai mulţi chirurgi din Canada, SUA, Australia şi Republica Dominicană au fost impresionaţi de ceea ce au auzit şi unii dintre ei se vor implica în teste clinice asupra invenţiei lui Webb, susţine CBC.

Teste clinice asupra animalelor şi a persoanelor nevăzătoare

După finalizarea testelor clinice asupra ochilor animalelor şi apoi asupra ochilor persoanelor nevăzătoare, lentilele bionice ar putea fi disponibile în întreaga lume în aproximativ 2 ani, în funcţie de procesele de reglementare din diverse ţări, susţine Webb.

În ceea ce priveşte operaţia cu laser (care necesită arderea ţesuturilor corneale sănătoase şi include potenţiale probleme), nevoia pentru ochelari de condus pe timp de noapte sau cataractele ulterioare, Webb susţine că lentilele bionice vor conduce la faptul că nu va mai fi nevoie de aceste opţiuni învechite.

Webb a înfiinţat o fundaţie, numită Celebration of Sight, ce va dona bani organizaţiilor care facilitează operaţii pentru ochi în ţările aflate în curs de dezvoltare, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.