DNA răspunde criticilor: O serie de decizii CCR şi modificarea legilor justiţiei au îngreunat lupta anticorupţie


Livia Săplăcan
Livia Săplăcan (Youtube - screenshot)

În contextul în care societatea civilă a solicitat Direcţiei Naţionale Anticorupţie, printr-o petiţie online formulată de ONG-ul Declic, să reia lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, purtătoarea de cuvânt a DNA, Livia Săplăcan, a recunoscut într-un interviu la RFI că activitatea instituţiei pe care o reprezintă a fost afectată în mod special de modificarea legilor justiţiei din timpul precedentei guvernări. Petiţia a adunat până acum aproximativ 19.000 de semnături şi este adresată procurorului-şef al DNA, Crin Bologa, preşedintelui Klaus Iohannis şi ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu.

„Lupta anticorupţie nu s-a oprit. DNA lucrează în limita legilor. Dacă legile se modifică, atunci, poate că la nivel de percepţie există şi această apreciere că activitatea anticorupţie are de suferit. Vă amintesc că a fost o serie de decizii ale Curţii Constituţionale, au fost modificate legile justiţiei, astfel încât lupta împotriva corupţiei a fost îngreunată. Modul în care procurorii anticorupţie pot accede în DNA a devenit tot mai dificil. Este şi o problemă de personal. DNA lucrează acum cam cu 70% din procurorii care sunt în schemă. De asemenea, legislaţia, instrumentele pe care le au la îndemână procurorii DNA s-au tocit. Nu mai au acele puteri pe care le aveau. Mă refer strict la infracţiunea de abuz în serviciu. Este o discuţie tehnică, dar, marja de manevră, ca să spun grosso modo, s-a îngustat. Infracţiuni care acum câţiva ani erau deferite justiţiei, persoanele care săvârşeau aceste infracţiuni, acum, din perspectivă legală, nu mai este posibil”, a declarat Livia Săplăcan.

Întrebată dacă susţine practic că, în urma modificărilor aduse legilor justiţiei în precedenta guvernare PSD, activitatea DNA a fost îngreunată, purtătoarea de cuvânt a DNA a dat un exemplu concret, anume acela că limita de accedere în DNA a fost majorată.

„Acum e nevoie de 10 ani pentru ca un procuror să poată să vină la DNA. În legea iniţială limita era de 6 ani. Ăsta este un exemplu. V-am spus că există şi chestiuni tehnice despre care putem să discutăm...”, a precizat oficialul de la DNA.

Referitor la faptul că, potrivit celor de la Declic, DNA a trimis în judecată 68 de demnitari în perioada 2013 – 2018 dintre care 37 dintre aceştia au fost condamnaţi, dar în ultimii doi ani marile dosare de corupţie par a fi inexistente, Livia Săplăcan a subliniat că „DNA face dosare potrivit legii”.

„Dacă primesc o sesizare cu o faptă de corupţie care este în competenţa DNA, dar pe care poate opinia publică nu o consideră mare corupţie, noi suntem obligaţi să o instrumentăm, să o clarificăm. Au fost directori de instituţii. Nu am cifrele în faţă, dar au fost numeroase cazuri. Au fost oameni de afaceri, şefi de poliţie, au fost dosare cu prejudicii mari”, a declarat reprezentanta DNA.

Interviul complet aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne