DNA, după raportul MCV: Instituţiile cheie în combaterea corupţiei, încă supuse la presiuni

Sigla DNA
Sigla DNA (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a reacţionat oficial după publicarea raportului MCV, un raport extrem de critic la adresa României, denunţând presiunile la care a fost supusă instituţia şi impactul negativ pe care acestea le-au avut asupra sa. Un exemplu în acest sens se referă la modificările aduse legilor justiţiei ce au inclus schimbări majore cu privire la cerinţele de vechime, cu impact asupra capacităţii DNA de a funcţiona.

„Raportul remarcă faptul că, de la ultima evaluare ce a avut loc în noiembrie 2018, în pofida faptului că Direcţia Naţională Anticorupţie şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au continuat să investigheze şi să sancţioneze faptele de corupţie la nivel înalt, demonstrând profesionalism în împrejurări foarte dificile, atacurile împotriva activităţii lor, modificările succesive aduse cadrului legislativ aplicabil şi posibilitatea punerii la îndoială a autorităţii deciziilor definitive ridică probleme asupra sustenabilităţii rezultatelor în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt.

Constatând că rezultatele activităţii în combaterea corupţiei la nivel înalt rămân solide, raportul remarcă însă semne că presiunea continuă la care au fost supuse instituţiile cheie în combaterea corupţiei, între care D.N.A., a avut un impact negativ. Un exemplu se referă la modificările aduse legilor justiţiei ce au inclus schimbări majore cu privire la cerinţele de vechime, cu impact asupra capacităţii D.N.A. de a funcţiona”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Totodată, procurorii anticorupţie amintesc că în raportul MCV, conducerea D.N.A. este apreciată pentru faptul că „a reuşit cu succes să menţină activitatea instituţiei”, dar observă că „natura provizorie a numirilor interimare la vârful instituţiilor judiciare dă o notă de incertitudine şi vulnerabilitate”.

„Referitor la cele sus menţionate, D.N.A. îşi menţine angajamentul ferm în continuarea activităţii de combatere a corupţiei la nivel înalt, cu imparţialitate şi profesionalism. Totodată, D.N.A. îşi exprimă convingerea că rolul său nu poate să fie desfăşurat decât într-un context în care cadrul legislativ şi de construcţie instituţională garantează independenţa instituţiilor judiciare şi eficienţa combaterii corupţiei la nivel înalt”, mai precizează comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.