Discuţiile despre unirea României cu Moldova sunt o furtună într-un pahar cu apă (presă)

Clădirea Parlamentului R. Moldova
Clădirea Parlamentului R. Moldova (Epoch Times)

Discuţiile despre unirea României cu Republica Moldova sunt ca o 'furtună într-un pahar cu apă', a declarat într-o emisiune la postul de televiziune TV7 ambasadorul Germaniei la Chişinău Matthias Meyer, citat de Unimedia.

Ambasadorul a declarat că Germania vede Republica Moldova ca stat aparte. Totodată, acesta a subliniat faptul că discuţia despre unire nu ar trebui să existe în aceste momente. 'Noi îi respectăm pe toţi preşedinţii ţărilor membre ale Uniunii Europene şi fiecare poate să aibă propria părere. Noi vedem Republica Moldova ca stat aparte. Un stat care este un subiect al dreptului internaţional. Un stat care se află pe drum spre Europa. Şi sperăm că va ajunge membru al Uniunii Europene. Şi această cale merge direct spre Europa. Pentru aceasta nu aveţi nevoie de altcineva. Sunteţi cu toţii bineveniţi la noi. Această discuţie nu trebuie să fie acum. Aş numi această discuţie ca o furtună într-un pahar cu apă. Prin urmare acestui subiect nu i-aş da o valoare prea mare acum', a precizat el, citat de Unimedia.

Ziarul Timpul adresează o scrisoare deschisă 'mass-media' lui Putin, după ce postul rusesc de televiziune Rossia 24 a difuzat un reportaj tendenţios din Republica Moldova. 'E uşor să găseşti cea mai săracă cocioabă dintr-un sat părăsit şi să spui că toată Moldova este la fel. E uşor să faci un interviu şi să-l ciopârţeşti la montaj, denigrând intervievatul', scrie autorul, remarcând că jurnaliştii care au făcut acel reportaj nu cunosc termenii 'deontologie' şi 'obiectivitate'.

În Jurnal de Chişinău, sociologul Lilian Negură face o analiză a atitudinii critice în Republica Moldova, observând că aceasta afectează moralul general al societăţii pentru că este una esenţialistă şi nu oferă soluţii. Potrivit analistului, societatea moldovenească are nevoie de critică, însă, această critică trebuie să fie una care să vizeze emanciparea şi revolta constructivă. 'Pentru aceasta e nevoie însă ca moldovenii să adopte o critică lucidă, care explică problemele. Critica trebuie de asemenea să presupună căutarea unei soluţii şi să încurajeze implicarea activă în punerea în practică a soluţiilor', scrie autorul.

Adevărul susţine că spectacolul de miercuri în Parlament, la dezbaterea moţiunii de cenzură, a demonstrat vidul lăuntric al comuniştilor, demagogia, inconsistenţa argumentelor. 'În schimb, l-am văzut pe Iurie Leancă tot mai sigur în postura de prim-ministru, ironic şi ofensiv, pregătit să facă faţă altercaţiilor cu nişte adversari vulgari. Am văzut o Coaliţie solidară şi hotărâtă să-şi urmeze programul de guvernare. Să te opui unui parteneriat cu Uniunea Europeană, care îţi oferă atâtea posibilităţi de dezvoltare ca popor - drepturi civice, libertatea de călătorie, justiţie echitabilă, locuri de muncă, investiţii în economie, modernizare, educaţie şi evoluţie culturală... - înseamnă să nu-ţi pese de soarta acestei ţări şi de cetăţenii cărora pretinzi că le iei apărarea', consideră ziarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe